Тернополяни за лічені дні можуть залишитися без світла

Печать

«Укренерго» заявило про надзвичайний стан, мовляв, вугілля вистачить лише на 40 діб - це за умови введення надзвичайного стану в енергетиці антрацитового вугілля.

Україна вже відчуває дефіцит вугілля газової групи, про це розповів в.о. керівника «Укренерго» Всеволод Ковальчук під час засідання антикризового енергетичного штабу у понеділок.

Він розповів, що станом на ранок 13 лютого загальні запаси вугілля антрацитової групи на всіх ТЕС складають 842 тисячі тон.

- Середньострокове споживання вугілля антрацитової групи у тих режимах, які ми спостерігаємо останнім часом, складають біля 30 тисяч тон на добу. Якщо найближчими днями не буде відновлено постачання антрацитового палива, то необхідним критичним є введення надзвичайного стану в електроенергетиці, - сказав він.

Як повідомлялося раніше, Україна експортує електроенергію за рахунок спалювання вугілля газової групи. Експорт електроенергії в січні 2017 року склав 0,561 млн кВт-год, що на 62,8% (на 0,216 млрд кВт-год) більше, ніж в січні-2016.

За даними «Укренерго», усі запаси вугілля на складах теплових електростанцій (ТЕС) України в період з 5 по 12 лютого скоротилися на 4,9% (на 79 тис. Тонн) - з 1,609 млн т до 1,53 млн т. Зокрема, запаси вугілля антрацитових марок за тиждень зменшилися на 1,9% (на 16 тис. Тонн) - до 842 тис. Тонн, марок «Г» і «Д» - на 8,4% (на 63 тис. Тонн) , до 688 тис. тонн.

Ковальчук також додав, що у разі, «якщо цей стан буде введено, в режимі мінімального споживання, ми зможемо зменшити споживання антрацитової групи до приблизно 20 тисяч тон на добу.

За словами експертів енергосистема України не може обійтися без роботи станцій, які працюють виключно на вугіллі антрацитової групи. Тобто нюанс в тому, що за відсутності поставок антрацитового палива у нас загального запасу 842 тон в середньому вистачить лише на 40 діб.

Проте, варто також врахувати, що на різних станціях різний запас вугілля, а це від 14 до 100 діб запасу за умови введення надзвичайного стану.

В той час, коли буде спрацьоване це вугілля в Тернополі не зможуть обійтися без обмеження споживачів застосовуючи спеціальні графіки аварійних відключень і доведеться пригадати 90-ті – 2000-ні роки.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео