Орест Сарматський

Агро-новини 15 лютого

лют1502

Фермер із Закарпаття «одомашнив» диких кабанів

Василь Джумурат розводить диких кабанів уже чотири роки. Живуть тварини у спеціальних вольєрах, мають вигульні майданчики, повідомляє Zaknews.

Перших тварин п’ятитижневого віку Василь Джумурат привіз із Івано-Франківської області, прагнучи привабити туристів. Однак зробити це не вдалося, тому основним джерелом прибутку у фермера зараз є продаж маленьких кабанчиків та м’яса дорослих свиней

«Якби мав більше землі, збільшив би популяцію тварин, однак зараз у мене тільки дев'ять дорослих свиней. До речі, кабани доволі плодючі, можуть приносити потомство й із 13-ти малюків. Однак якщо свиноматки можуть давати приплід у 13-місячному віці, то їхні дикі родичі досягають статевої зрілості не раніше, ніж у 18 місяців. Атакувати «п’ятачки» можуть лише тоді, коли мають «дітей», при чому переважно проявляють агресію до чужих, кому не довіряють», — розровідає фермер.

 

150201
150201

За словами аграрія, влітку тварини вміють знаходити собі їжу самотужки. Риють землю, їдять корінці, хробаків, траву, тобто пасуться, як корови, кози, вівці.

«Взимку годую їх спеціальними кормами, зерном, кукурудзою, ячменем, вівсом. Вони завжди мають мати у поїлках воду, також не можна їх постійно утримувати у закритому приміщенні. Такі «п’ятачки» полюбляють жити стадами, тримаються купи, проте «головою сімейства» є самка», — розповів Василь Джумурат.

На Житомирщині створять племінну ферму з розведення англо-нубійських кіз

На Житомирщині невдовзі може бути утворена племінна ферма з розведення кіз англо-нубійської породи. Для цього є всі необхідні ресурси, повідомляє прес-служба Житомирської ОДА.

Зокрема, у селі Хомутець Брусилівського району функціонує фермерське господарство «Камадхєну Англо-Нубійські кози», яке вже 4 роки утримує кіз англо-нубійської породи.

Вчора, 10 січня, представники управління агропромислового розвитку облдержадміністрації комісійно оглянули господарство і планують подати пропозицію до Мінагропроду, аби зробити там племінну ферму з розведення кіз англо-нубійської породи.

150202
150202

«Аналогів такого господарства в Україні немає. Господарством виконуються вимоги для атестації як суб’єкта племінної справи в тваринництві», — зазначив начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Руслан Кирилюк.

Наразі в господарстві утримується 63 голови кіз, з них 33 козематки, продуктивність кіз за І лактацію складає 916 кг молока.

В Україні якість зберігання зерна перевірятиме Держпродспоживслужба

Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів офіційно отримала повноваження щодо здійснення державного контролю за дотриманням зерновими складами регламенту зберігання зерна та продуктів його переробки в процесі зберігання. Про це повідомляє Elevatorist.com.

Зміни затверджує постанова КМУ №1018 «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 10.09.14 № 442 та від 2.09.15 № 667».

150203
150203

Окрім цього Держпродспоживслужба отримала такі повноваження:

* Здійснення державного контролю за якістю зерна та продуктів його переробки;

* Здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин при створенні, дослідження і практичному використанні генетично модифікованого організму у відкритих системах на підприємствах, в установах і організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності;

* Здійснення радіаційного контролю за рівнем радіоактивного забруднення сільськогосподарської продукції і продуктів харчування.

Нагадаємо, раніше ці функції виконувала Державна інспекція сільського господарства України. У грудні 2016 р. було завершено процес ліквідації Держсільгоспінспекції.

Вибір читачів за тиждень

Відео