Магія у Тернополі (фото)

20120212-00.4

У книгарні «Є» нині трапилось диво! І створила його відома тернопільська письменниця, казкарка Ірина Мацко. Адже їй під силу ....оживляти казки!

 Близько 16-ї, а в книгарні  «Є»  уже ніде навіть горішку впасти. Тернополятка всілись на стільчики в кружечок та ...взялись чекати дива, час від часу позираючи на принишклих батьків. У гостях у книгарні  ...справжня чарівниця. Вона вміє робити неймовірні речі - оживляти казки. Великі оченятка прискіпливо оглядають струнку усміхнену кучеряву панянку в модних окулярах. Вивчають, адже саме вона нині має відкрити їм таємницю того, як творити й оживляти історії, під які вони так люблять засинати та котрі наділяють їх надзвичайною силою, повідомляє Topnews.

Ірина Мацко кілька хвилин розповідає про себе. Зізнається, вірить у дива, тому й пише казки, бо вони завжди щасливо завершуються. І вона щира в тому зізнанні, бо писати для дітей може тільки людина з великим і добрим серцем. Казкарка знайомить малечу й дорослих зі своїми творіннями, запрошує усіх до креативної студії «ІРИска», котру створила два роки тому, і до літературної «Майстерні казки», що запрацювала торік у жовтні. Її плоди - вже під розцяцькованою обкладинкою. «Наші перші казки» - то доробок юних ІРИсчиних казкариків.

А далі - починається магія. Кожен хто в колі - творить її, складаючи нову казку ....за малюнками. На першому - зображено дівчинку, котра забула своє ім`я. З`ясувалось, зла відьма зачарувала її. У компанії друзі дівчинка шукає ліки від злих чарів. Малюнок за малюнком - дитяча фантазія малює неймовірні пригоди. І в них стільки філософії, мудрості, отієї безпосередності та віри в добро, яку втрачаємо з роками. Казочка звісно ж завершується перемогою добра над злом. Прекрасна троянда допомогає дівчинці, і вона згадує своє ім`я... У житті кожного з нас є такі ось троянди, котрі своєю ніжністю знімають найзловісніші чари...

Відтак  малеча із захопленням спостерігає за ...пригодами гномика Нома, котрий самотою мешкає у лісі. Спостерігає, бо казкарики ІРИски не просто написали казочку про нього, а й ...відтворили її за допомогою тіней. Спасибі фотографу Володимиру Явничу. Видивище вийшло неймовірно захопливим.

Чекав сюрприз і на дорослих. Адже для них Ірина Мацко також пише казки. Особливі. У них - підказки, котрі часто допомагають прийняти найважливіші рішення в житті. Презентована - про крота з ....дерева. Насправді, то зовсім не кріт, а білченя, котре випало маленьким з дупла і потрапило до кротів. Живучи серед них, воно було нещасливим, адже любило сонце і задивлялось на дерева. Врешті,  вирішило піти з дому і, яким же було його здивування, коли дізналось, що насправді не те, ким було все життя. «Перш, ніж почати повзати, подивіться, чи немає бува у вас крил. Може, ви народжені літати?» - завершила риторичним запитанням свою кзаоку Ірина Мацко. Так уміє тільки вона: дітки жаліють білченя, захоплені його пригодами, а дорослі -  замисленно наводять лад у думках, шукаючи відповідь.

А на завершення Ірина спільно з тернополятками довела, що казки можна писати про все на світі. Навіть ...про звичайнісіньку ручку. Дітлахи дружньо взялись описувати її норов та навперебій вигадувадувати перепетії, у які потрапляла писачка...

.... Майже дві годи малеча просиділа із відкритими ротами. Чимало вирішили долучитись до креативної студії «ІРИска», щоб навчитись складати слова у казки та творити дива. А ви ще вагаєтесь?

Н. Квітковська.

Вибір читачів за тиждень

Відео