Орест Сарматський

Агро-новини 16 лютого

лют1702

Овочівники рішуче налаштовані щодо ринку ЄС

Українські експортери свіжих овочів та фруктів в 2017 році налаштовані досить рішуче щодо ринку ЄС.

Майже всі компанії, які отримали досвід експорту минулого року, планують збільшити обсяги постачання в цей регіон по певних позиціях, повідомляється на сайті сільгоспринку «Шувар».

На думку трейдерів, найбільший експортний потенціал в 2017 р. матимуть тепличні овочі, а саме огірки, томати та перець. Непогані прогнози експортери роблять щодо ранньої капусти, баклажанів та кабачків. В довгостроковій перспективі деякі компанії планують розпочати відвантаження часника, батату та спаржі.

170201
170201

«Саме ці види продукції користуються підвищеним попитом у компаній, які планують інвестувати в промислові виробничі проекти в сільському господарстві найближчі роки», — інформує «Шувар».

Серед плодово-ягідної групи, на думку трейдерів, найбільшим попитом на ринку ЄС цього сезону будуть користуватися свіжа українська лохина, чорниця та смородина. Також планується збільшити обсяг постачання кавунів та динь.

В цілому в 2016 році, порівняно з 2015 роком, Україна суттєво збільшила обсяги експорту свіжих овочів та ягід до країн ЄС. Обсяги експорту ранньої капусти в цей регіон збільшились в 4,5 рази, перцю — в 3,5 рази, огірків — майже в 2 рази, а томатів — в 1,5 рази. В плодово-ягідній групі найпомітніше зросли обсяги експорту лохини — майже в 4 рази.

Тим часом, експорт кавунів знизився на третину, а динь було експортовано в 5 разів менше.

В агросекторі очікується будівельний бум

Джерелом будівельного буму в Україні найближчим часом стане аграрний сектор, і українським будівельним компаніям потрібно бути готовими до великого попиту на створення інфраструктурних об'єктів з боку сільгосппідприємств.

Таку думку висловив генеральний директор компанії ТММ Микола Толмачов.

У найближчі десять років доведеться фактично подвоїти всю аграрну інфраструктуру, вважає він, оскільки Україна буде впроваджувати сучасні технології виробництва і прагнути до європейських показників врожайності, від яких сьогодні відстає більш ніж удвічі.

170202
170202

«Україна виробляє щорічно понад 60 млн т зерна, що в півтора разу перевищує досягнення часів СРСР, ми на експорт вже продаємо більше зерна, ніж збирали в ті роки. А інфраструктура зі зберігання і транспортування дуже відстає і не може якісно забезпечити експортний потік. Неминуче сюди прийдуть інвестиції, і дуже серйозні, враховуючи, що селу, щоб підвищити свою конкурентоспроможність на світовому ринку, потрібно буде інтенсифікувати виробництво і подвоїти врожайність», — зазначив Толмачов.

За його оцінкою, тільки в потужності зі зберігання додаткових 60 млн т зерна потрібно буде інвестувати близько $12 млрд. Це мінімальна оцінка того обсягу фінансування, який галузь повинна залучити для будівництва протягом найближчих 10 років.

«Зберігання зерна — лише мала частина величезного комплексу завдань, і в цій сумі не враховані необхідні витрати на розвиток доріг, портів, переробних потужностей, які теж знадобляться. Упевнений, що саме сільське господарство стане одним із головних драйверів економіки, в тому числі будівельної індустрії», — підкреслив Микола Толмачов.

Половину приросту капітальних інвестицій забезпечили аграрії

У загальному обсязі приросту капітальних інвестицій по Україні за січень-вересень 2016 р. частка агропродовольчого сектору економіки становить 51,3%, у тому числі на сільське господарство припадає 39,6%, а на харчову промисловість — 11,7%.

Тобто, АПК забезпечив більше половини приросту капітальних інвестицій в національну економіку, інформує Міністерство аграрної політики та продовольства.

«За підрахунками результатів тільки 9 місяців 2016 р. загальний обсяг капітальних інвестицій, освоєних в агропродовольчому секторі економіки склав 41,5 млрд грн», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

170203
170203

За словами міністра, цей результат на 14,8 млрд грн або 55,4% перевищив показник за відповідний період минулого року.

Понад дві третини — 11,4 млрд грн — приросту капітальних інвестицій в агропродовольчому секторі економіки припадає на сільське господарство..

Вибір читачів за тиждень

Відео