Оксана Бучко

До тернополян наближається весняне підняття тарифів на комунальні послуги

thumb_78244_news_m

Весняне підняття тарифів на електроенергію чекає тернополян з 1 березня. Ціну піднімають на до 90 копійок за кВт/год, повідомляє wz.lviv.ua.

Такий тариф буде діяти, якщо використовувати за місяць не більше 100 кВт/год. Пільговий тариф для населення зросте на 26% (зараз 1 кВт/год. коштує 71,4 копійки). Неекономним споживачам кВт/год. буде обходитись у 1,68 гривні.

Це підвищення має бути  останнім згідно з меморандумом МВФ від лютого 2015 року. Вартість електроенергії є складовою тарифоутворення на всі комунальні послуги – опалення, гаряче і холодне водопостачання та водовідведення, утримання будинків і прибудинкових територій, послуги зв’язку та постачання газу. Тому подорожчає вся комуналка.

Окрім того, із 1 квітня на 40% можуть зрости ціни на природний газ. Це станеться у випадку, якщо не продовжать спеціальні зобов’язання «Нафтогаз України» щодо пільг на продаж газу для населення та релігійних організацій.

- Якщо держрегулювання продовжать (з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв Фонду, що спеціальні зобов’язання вводяться тільки до 1 квітня), то тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня. До цього часу, як ми розраховуємо, Стокгольмський арбітраж задовольнить наші позовні вимоги до Газпрому, і ми будемо імпортувати газ за ціною «хаб мінус». Тоді можна очікувати, що оптова ціна для потреб населення не підвищиться, а, навпаки, знизиться вдвічі порівняно з поточною ціною. Якщо до 1 жовтня не буде позитивного рішення в арбітражі, і якщо використовувати поточні форвардні ціни на газ з постачанням взимку 2016−2017 рр., а інші параметри залишити незмінними, то можна очікувати, що підвищення оптових цін на газ для потреб населення становитиме як мінімум 47%”, – написав у своїй авторській колонці на “НВ Бізнес” Юрій Вітренко.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман спростовує таку заяву.

- Не допущу підвищення тарифів на газ для потреб населення. А ті, хто заявляє про можливе зростання цін на 40%, повинні або відповідально працювати, або писати заяву на звільнення.

Нагадаємо, з 1 травня 2016 року до 31 березня 2017 року діє гранична роздрібна ціна на природний газ для побутових споживачів у розмірі 6,879 гривні за 1 куб. м. Для релігійних організацій – у розмірі 3,913 гривні за 1 куб. м.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео