Орест Сарматський

Агро-новини 17 лютого

лют1602

Без земельних судів і землеустрою ринок землі буде хаосом — Третяк

У земельній реформі керуються хибними орієнтирами і забувають, що обіг сільгоспугідь має запроваджуватися в основному для забезпечення оптимального землекористування, формування цілісних земельних масивів, стабільного агровиробництва фермерського типу та розвитку сільських територій. Про це в інтерв’ю «Інфоіндустрія» розповів доктор економічних наук, директор Навчально-наукового інституту економіки та екології природокористування Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Антон Третяк.

160201
160201

«В першу чергу слід звернути увагу на землеустрій. Без нього буде хаос, а не ринок. А в Україні це питання нікого не цікавить. Якщо у нас не сформовані земельні ділянки реально, не визначено їхній статус з точки зору обмеженості і режиму використання, то про який ринок можна вести мову? Закони треба вдосконалювати, натомість навіть між діючими виникла маса колізій. Треба внести масу поправок до Земельного кодексу, законів про землеустрій, оренду, оцінку. Сьогодні Державний земельний кадастр, в якому зареєстровано 5 млн ділянок, але по одному мільйону з них є накладки. Хто і коли буде це виправляти? Запровадимо ринок землі і що тоді, запустимо безкінечні судові процеси та війни за межі? Тобто треба підходити до земельної реформи системно, а не вихоплювати якийсь її момент і піднімати на прапор», — зазначає чоловік.

За статистикою в Україні лише 5% земель комунальної власності, тоді як їх має бути близько 45% від загальної площі угідь державної власності.

Погодні умови сприяють гарному врожаю озимих — Марчук

Там, де є хороший сніговий покрив, озимим культурам морози не страшні. Сніг захищає культури від вимерзання і сприятливий для майбутнього врожаю. Зимівля при п'ятисантиметровій сніговому покриві і морозах до мінус 10 градусів цілком комфортна для майбутнього врожаю озимих. Про це UBR.ua повідомив заступник голови Аграрної партії України Денис Марчук.

160202
160202

«Але погода — це не єдиний фактор, що впливає на врожай. Врожайність озимих культур в набагато більшому ступені залежить від якості насіння і добрив, які внесені під час осінньої посівної. На ринку було багато контрафакту, але селяни все одно купували дешевші насіння, щоб забезпечити рентабельність виробництва і заплатити працівникам зарплату», — зазначив він.

Нагадаємо, Укргідрометцентр констатує відсутність загроз для посівів озимих культур на більшій частині території України.

У Луганській області найбільше доходів приносить аграрний сектор

На Луганщині саме аграрний сектор є системоутворюючим у галузі економіки, формує продовольчу безпеку, забезпечує розвиток технологічно пов'язаних галузей економіки та формує соціально-економічну основу розвитку сільських територій, пише «Трибун».

Відтак облдержадміністрація розробила регіональну цільову програму «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016-2017 рр.».

160203
160203

«Виробництво валової продукції в 2016 р. у порівнянні з 2015 р. збільшилося на 14% і складає 4,6 млрд грн. Зберігається тенденція до збільшення обсягів виробництва», — розповів перший заступник голови Луганської ОДА Роман Власенко.

За його словами, позитивна тенденція спостерігається і в роботі харчової галузі області: темп зростання обсягів виробництва очікується на рівні 103,2%, збільшення обсягу реалізованої продукції склало понад 428 млн грн.

Вибір читачів за тиждень

Відео