На Тернопільщині оголошено надзвичайний стан

світло

Від сьогодні набуло чинності розпорядження уряду про надзвичайні заходи в електроенергетиці, а саме, про впровадження надзвичайного стану, який діятиме в нашій області до 17 березня.

Про це йдеться у розпорядженні Кабінету міністрів, яке було прийнято 15 лютого.

Рішення ухвалили через блокування вугілля антрацитної групи з Донбасу, аби забезпечити безперебійну роботу енергетичної системи. Також в уряді повідомили, що це допоможе збалансувати виробництво і споживання електроенергії, оскільки згідно даних «Укренерго» нинішніх запасів антрациту вистачить для роботи енергосистеми лише на 40 діб.

Також на Тернопільщині можливе планове відключення електроенергії . Перш за все це стосується великих заводів і підприємств. Про це вчора, 16 лютого, повідомив Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, проводячи спільне засідання Антикризового енергетичного штабу та Державної комісії з питань ТЕБ та НС.

- Прийняте рішення про встановлення граничного споживання електричної потужності в період з 8 до 22 години доби. Інструкції про складання і застосування графіків щодо зниження електроспоживання розроблені і направлені в регіони, - зазначив Геннадій Зубко.

Разом з тим, він наголосив на тому, що ОДА спільно з обленерго  мають відпрацювати ряд певних заходів, а саме:

  • Запропонувати промисловим підприємствам максимально перенести робочі зміни на нічні години доби;
  • Підприємствам з безперервним циклом роботи знизити навантаження в період з 8 до 22 години мінімум на 10%;
  • Забезпечити контроль за дотриманням граничного споживання енергоємними підприємствами;
  • Підприємствам, організаціям, установам запропонувати використовувати власні джерела живлення, у тому числі альтернативні, - для того, щоб з 8 до 22 години зменшити навантаження на енергосистему;
  • Крім того, НКРЕКП, «Енергоринок», «Укренерго» мають розглянути питання щодо запровадження економічних санкцій до електропередавальних організацій за перевищення граничних величин споживання.

Єдине, що точно пообіцяв уряд - це надійне безперебійне електро- та теплопостачання навчальних та лікувальних закладів, зокрема, і на Тернопільщині. Якщо завдяки вжитим заходам не будуть перевищуватись граничні величини споживання електричної потужності, які встановленні в області, графіки відключення електричної енергії застосовуватись не будуть.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео