Що шукають почесний громадянин Чорткова і хлопці з металошукачами, та чому просять допомоги?

34

Поки на сторінках районки триває полеміка щодо встановлення місцезнаходження поховання 52-х в’язнів Чортківської тюрми, розстріляних гестапівцями 27 листопада 1942 р. неподалік гостинця Чортків – Ягільниця, за справу рішуче взялися фахівці. 

За ініціативи та сприяння директора Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. О.Барвінського Романа Пахолка і місцевого краєзнавця Юхима Макотерського 7-8 лютого на місці працювали пошуківці з історико-пошукового товариства «Патріот» (м. Львів), озброєні сучасною технікою, здатною ви явити метал в землі до 4 м завглибшки (за однією з версій, яма з тілами розстріляних була прикидана металевими шинами з підірваних польських порохівень, неподалік яких було вчинено розправу),  пише brukivka-info.

Свого роду поштовхом щодо повернення до цієї тематики стала нещодавня публікація в «Голосі народу» «Ми повинні їх знайти» за авторством вищезазначеного добродія Ю.Макотерського та депутата міськради Юрія Кривого.

35
35

Попри сильний снігопад і доволі морозяну погоду, упродовж двох днів львів’яни обстежували буквально метр за метром, квадрат за квадратом. І хоча місце захоронення наразі не вдалося віднайти, географію пошуку суттєво локалізовано (якщо дійсно місце розстрілу було саме тут – свідчення очевидців суттєво різняться). Однак пошуківці налаштовані рішуче, й готові незабаром знову приїхати, переконливо заявивши: «Ми мусимо знайти!».Тому просили звернутися через газету до читачів. Можливо, ще живуть на Чортківщині люди, які стали свідком кривавої розправи, чи їхні діти, родичі, котрим щось відомо з розповідей старших: зголосіться до редакції (номера телефонів – 2-12-43, 2-15-42, 2-36-85), розкажіть, що вам відомо про це.

Адже будь-які відомості суттєво можуть наблизити до встановлення істини.Цьогоріч минає 75-та річниця тієї листопадової трагедії, сліди якої приховує земля. Тому хотілося б до цієї дати похоронити останки українських патріотів-мучеників по-християнськи, з належними почестями, як велить наказ Божий.

Любомир ГАБРУСЬКИЙ- Голос Народу

Фото Ореста ЛИЖЕЧКИ

Вибір читачів за тиждень

Відео