Оксана Бучко

Тернополянам відкриють підземну сторону міста

13872816_10210147311985257_2942640840430974955_n

Тернопільські експерти проаналізували підземні ходи поблизу. Є припущення, що на вул. Листопадова колись діяла підземна катакомбна церква монастиря Згромадження сестер Св. Йосипа (Йосифіток).  Цей об’єкт хочуть відновити та включити в маршрут проекту «Підземний Тернопіль».

- На початку 19 століття в Тернополі на місці нинішньої обласної прокуратури стояв монастир французьких сестер-йосифіток, - зауважує головний спеціаліст  відділу охорони культурної спадщини управління культури ОДА Ярослав Пелехатий. - На такі дані я натрапив в архіві. Монахині в ньому навчали наших панянок французької, етикету, покірності. Із Катедральним собором монастир з`єднувався підземним ходом. Під монастирем розташовувалась катакомбна підземна церква. Була вона зовсім невеличка - якихось 3 м у висоту, 8 м - у довжину й 5 м - в ширину.  У 44-му «радянські визволителі» більшість з монахинь відселили по селах, декотрі загинули. У Тернопіль йосифітки більше не повернулись. У 1952-му в приміщення монастиря переселилась прокуратура. Вхід до підземної церкви завалили, стіни її - побілили, а приміщення  пристосували під потреби господарів в мундирах. Святиню переобладнали під тир, у якому навчались стріляти з пістолетів. Згодом приміщення закинули.

«Підземний Тернопіль» стане справжньою перлиною для туристів, переконаний заступник мера Леонід Бицюра.

- Тернопіль, на жаль, втратив велику частину пам'яток архітектури під час Другої Світової війни, - зазначає він. -  Але справжній історичний скарб міста розташований під землею.  Тому наша задача зробити все для того, аби відновити цей скарб. Запрошуємо активістів та волонтерів міста до спільної роботи.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео