Орест Сарматський

Як Тернопіль «креативив» у Києві: «13 Марчуків», «13 князів» і ще 100 картин на додачу (фоторепортаж)

k06 (Copy)

У рамках презентації Тернопільщини у столичному Українському домі демонструвалися  три мистецькі виставки

Рідко коли так буває, щоб в одному залі вдалося облаштувати одразу три мистецькі експозиції – живописну, графічну та виставку світлин. Але в наш час усе можливо. Особливо, коли кожен квадратний метр стіни чи підлоги має певну ціну. Напевно, про це подумали деякі гості презентації нашої області «Благословенне Тернопілля», які в одному із залів Українського дому в Києві змогли ознайомтися із мистецьким життям краю у вигляді трьох виставок.

Йдеться, передусім, про унікальні роботи відомого в Україні графіка-ілюстатора, автора низки графічних портретів за назвою «Славетні князі Галицькі-Острозькі - будівничі держави», члена Спілки дизайнерів України Олега Кіналя. Його витончено-філігранні роботи потребують не кількох метрів стіни, нехай навіть в Українському домі, а окремої зали, з огляду на значущість теми, піднятої у цих роботах. Адже мова не просто про графічні роботи, а високоідейні історичні мистецькі твори, що мають конкретну глобальну мету - повернути українцям їхню історію. Особливо це актуально зараз, коли російський агресор зброєю та ідеологічним зомбуванням намагається стерти з історичної пам'яті нашу історію, прагнучи створити міфічний, так званий, «рускій мір».

кін02 (Copy)
кін02 (Copy)

Але сталося так, що із понад двадцяти графічних портретів славетних українських князів із серії Олега Кіналя, вдалося помістити лише …13. Це стосується і фотовиставки світлин заслуженого журналіста України Олега Снітовського «Вітражі душі» про всесвітньовідомого митця, народного художника України Івана Марчука. Тут така ж сама ситуація. Лише 13 із 47 виставкових фотографій помістилось в експозицію. Напевно, лише тернопільські художники залишилися задовленими від облаштованої в Українському домі виставки: 100 різножанрових робіт широко представили малярство нашого краю. Та, незважаючи на ці виставкові перипетії, які зовсім не цікавлять глядачів, є й приємна новина для деяких авторів такої «об’єднаної» мега-графічно-фото-живописної виставки. Поважні гості, які ознайомилися із побаченими творами, запропонували заслуженому художнику України Миколі Шевчуку, графіку та ілюстратору Олегу Кіналю та заслуженому журналісту України Олегу Снітовському престижні виставкові зали у Києві для демонстрації їхніх творів. Але про те, коли і де це все буде, наші читачі дізнаються згодом.

k01 (Copy)
k01 (Copy)

k02 (Copy)
k02 (Copy)

k03 (Copy)
k03 (Copy)

k04 (Copy)
k04 (Copy)

k05 (Copy)
k05 (Copy)

кін01 (Copy)
кін01 (Copy)

Фото автора, Тараса Хлібовича та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео