Віра Олександрович

Люди – проти ГЕС на Дністрі: уже зібрали кілька тисяч підписів (фото)

unnamed (26)

Депутати Тернопільської обласної ради ще раз звернуться до центральної влади, аби у столиці нарешті відмовилися від планів про будівництво шести міні-ГЕС на Дністрі.

Принаймні таку пораду представникам найвищого представницького органу Тернопілля висловили на засіданні тимчасової контрольної комісії. Нагадаємо, створили її саме для того, аби боротися із планами керівництва країни щодо знищення річки.

unnamed (25)
unnamed (25)

Про перипетії у цій справі «Терен» писав неодноразово (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). Експерти і звичайні люди уже брали участь у засіданнях вищезгаданої комісії, але вирішили, що цього мало. Тому учасники руху «Вільний Дністер!» почали виступати перед селянськими сходами у селах, розташованих вздовж річки (на фото – активісти під час поїздки у село Лука Городенківського району Івано-Франківської області).

unnamed (27)
unnamed (27)

- Були вражені одностайною активною думкою селян щодо недопущення цього проекту! – наголошує тернополянин Григорій Бурбеза.

Натомість члени депутатської комісії одноголосно підтримали пропозицію - прийняти звернення Тернопільської обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра і голови Верховної Ради – про заборону реалізації будь-яких планів із подуви ГЕС, а натомість - розглянути можливість розвитку сонячної та вітрової енергії. Ухвалити це питання планують на найближчій сесії.

Пропонуємо текст звернення повністю, повідомляє Тернопільська обласна рада.

«3 березня 2016 року Тернопільська обласна рада прийняла рішення №93 «Про заборону будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі на території Тернопільської області». Відповідно до цього рішення, будівництво каскаду гідроелектростанцій із водосховищами на верхньому Дністрі на території Тернопільської області - заборонене. А також, п. 6 депутати вирішили звернутися до Кабінету Міністрів із вимогою про відмову від реалізації намірів проектування та будівництва каскаду гідроелектростанцій із водосховищами на верхньому Дністрі.

На виконання вказаного рішення, 21 березня 2016 р. на адресу Уряду направили лист з копією рішення Тернопільської обласної ради №93. Отримання такого листа підтверджується відповіддю Міністерства енергетики і вугільної промисловості України №06-379 від 19 травня 2016 р.

Проте, незважаючи на наявність рішення Тернопільської обласної ради про заборону будівництва каскаду ГЕС із водосховищами на території Тернопільської області, Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 13 липня 2016 р. за №552-р затвердив розроблену Міненерговугілля «Програму розвитку гідроенергетики України на період до 2026 року». Вона, серед іншого, передбачає будівництво каскаду гідроелектростанцій із шести ГЕС на річці Дністер у його верхній і середній течії, на території Івано-Франківської, Чернівецької і Тернопільської областей.

Плани щодо спорудження каскаду ГЕС на Дністрі загрожують зміною рівня води, затопленням і підтопленням селянських господарств, зменшенням величини туристичних потоків на Дністровському каньйоні, зникненням червонокнижних видів тварин, погіршенням якості питної води і зростанням інших шкідливих впливів, у тому числі і на здоров’я населення, що проживає на берегах Дністра.

У разі будівництва каскаду ГЕС на Дністрі вочевидь буде знищено природні комплекси національного природного парку НПП «Дністровський каньйон», Дністровського регіонального ландшафтного парку створеного указом Президента №96 від 3.02.2010 р.

Відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» обласні ради – це органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ і міст. Отже, Тернопільська обласна рада представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ і міст Тернопільщини.

Зважаючи на вище описане, дивує абсолютне ігнорування Урядом інтересів територіальних громад сіл, селищ і міст Тернопільщини, які знайшли своє відображення у рішенні Тернопільської обласної ради №93. Такий крок викликав значний резонанс серед жителів краю. Уже зібрано декілька тисяч підписів громадян, що проживають на березі Дністра проти будівництва каскаду ГЕС на Дністрі (процес збору підписів триває). Крім того, починають лунати заяви громадських активістів - у випадку продовження робіт із проектування будівництва і будівництва каскаду ГЕС на Дністрі вони готові до організації масових громадських протестів та активних, навіть радикальних дій.

У зв’язку із наведеним, вимагаємо скасувати розпорядження Кабінету Міністрів від 13.07.2016 р. за №552-р «Про схвалення Програми розвитку гідроенергетики України на період до 2026 року» у частині будівництва каскаду Верхньодністровських гідроелектростанцій і прийняти рішення про відмову від реалізації намірів проектування та будівництва каскаду гідроелектростанцій із водосховищами на Дністрі, а також пропонуємо розглянути можливість розвитку сонячної та вітрової енергії».

- Таким рішенням я задоволений - прийняли те, що потрібно, - сказав кореспонденту «Терену» голова комісії Роман Нитка. - Щодо реакції решти депутатів: надіюсь, що вони проголосують, але загадувати боюся...

Фото – із відкритих джерел і сторінки Григорія Бурбези у «Фейсбук»

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео