Обгородити тернопільський парк і зробити там чітке зонування - пропонували на громадських обговореннях (фото, відео)

DSC_7645

Задля формування завдання на проектування парку Національного відродження у приміщенні ВМГО «Молода Просвіта», що на вулиці Йосипа Сліпого, 3, відбулися обговорення зміни інфраструктури парку за участі громадськості та місцевих активістів.

Свої ідеї та пропозиції мешканці Тернополя висловили вчора, 20 лютого. Адже зовсім незабаром, 12 березня, у місті відбудеться воркшоп на створення концепції парку, організацією якого займається Тернопільська міська рада та URBAN.te.

В рамках воркшопу до Тернополя завітають 20 архітекторів з різних міст України, які запропонують своє бачення на розвиток цієї території. Зараз же триває конкурс на найкращий проект, який зможуть запропонувати молоді та креативні люди. Першочергово змінюватимуть центральну алею, осучаснюватимуть територію, де знаходиться «співучка».

DSC_7644
DSC_7644

  

DSC_7649
DSC_7649

Йшла мова про накриття так званої «співучки», проте більшість вважає таку ідею недолугою, адже по-перше, більшість концертних програм зараз перенесено у центральну частину міста, а по-друге – «мода сьогодні така, щоб стояти на концертах під сценою».

Осучаснити планують також фонтан, який встановили у центрі парку. Існують думки, щоб прибрати його назовсім, оскільки встановлений він як аналог символу однієї з олімпіад. Тобто цінності історичної аж ніяк не несе, тим паче, що зараз проходить процес декомунізації.

  • Може фонтан зробити більш людним, але щоб витала там романтична атмосфера? Якісь клумби, квіти, лавочки-качельки з накриттям? – каже одна з учасниць.
  • Або у вигляді великого грибка, як у сусідньому місті, - пропонує альтернативу Антон Марчевський.

DSC_7654
DSC_7654

DSC_7657
DSC_7657

Інші ж навпаки висловлювали ідеї щодо купального фонтану, який взимку можна буде з легкістю перетворити на ковзанку. Але тут думки усіх розходяться, хоч ідеї були різноманітні.

Коли вже заговорили про відпочинок «біля води», обговорювали паралельно створення місць для релаксу, тобто для проведення йоги (доглянуті газони на рівній площині, озеленення, тихе місце, де менше ступають люди). Пікнік-зону, але таким чином, щоб дим, який виділяється в процесі готування шашлика, не розвіювався парком у сторону спортивної зони.

Ідеї замінити старий дитячий майданчик і атракціони новими гойдалками усім «припала до душі». Депутат Назар Зелінка зазначив, що атракціони там надто давні і перебувають у аварійному стані. Добре було б замінити їх чи створити щось нове. Тим паче, що тепер існує закон, який забороняє ставити атракціони на бульварах чи площах, а лише у парках.

DSC_7656
DSC_7656

Коли зайшла мова про літак, то тут усі відреагували також неоднозначно. Адже, якщо його демонтувати, то в такому разі бульвар Данила Галицького візуально не матиме закінчення, далі буде прірва. Якщо ж його забирати, то продати музею, а на місці придумати оригінальну ідею, яка підходитиме загальній концепції парку і не буде нав’язливою, але водночас, знаковою.

- Дуже погано, коли символ вільного міста стає зброєю… - сказав один із учасників обговорення. Адже літак старий, в аврійному стані і він стоїть у пам’ять «визволителів» міста, що не однозначно.

Тернополяни також всі, як один, категорично проти ідеї янголів і тризубу. Вони взагалі не розуміють як, чому і звідки з’явилась ідея їх спорудити!? Щоправда, зміни території біля літака будуть обговорювати вже тоді, коли можна буде переглянути ідеї архітекторів, які буде оприлюднено по закінченню конкурсу. Адже свіжий погляд на речі – це завжди краще.

Більшість все ж схиляється до чіткого окреслення межі парку. Встановити огорожу і зробити декілька входів\виходів та заїздів для інвалідів-колясочників та велосипедистів, а разом з тим і шляхи для велопрогулянок, які б не перетиналися із пішохідними доріжками.

DSC_7671
DSC_7671

Усі ідеї, що лунали, було занотовано кураторами проекту. Крім того, свої думки щодо змін інфраструктури парку Національного відродження висловили як мешканці міста, котрі проживають поблизу парку, так і екологи, природоохоронні організації, молодіжний актив міста та один з нардепів. Якщо у когось з тернополян є цікаві ідеї і пропозиції, хотілось би стати учасником розвитку міста - URBAN.te запрошують на наступну зустріч, яка відбудеться 12 березня. Попередньо варто написати на сторінку організації, що у соціальній мережі Facebook.

[embed]https://youtu.be/1W6ZUPeuSN0[/embed] [embed]https://youtu.be/zsgPUvzX_nU[/embed] [embed]https://youtu.be/ccS7IlhdhGQ[/embed] [embed]https://youtu.be/OqZ2185d6hk[/embed]

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео