Орест Сарматський

Агро-новини 22 лютого

лют2202

В Україні хочуть прокрутити земельну аферу — Найман

Відразу після найбільшої афери в історії України — націоналізації «ПриватБанку» — готується ще більш масштабна афера: приватизація державних земель. Про це заявив фінансовий експерт, керівний партнер компанії «Capital Times» Ерік Найман, пише «Голос UA».

Найман пояснив, що суть афери полягає в тому, аби спочатку продати державну землю без запуску реального ринку землі (для бізнесу і людей ринок відкриють лише на другому етапі 2019 року). За словами експерта, це означає продати землю дешево.

Потім, після запуску реального ринку, землю перепродадуть уже за високими цінами.

220201
220201

«Хто на цьому заробляє? Таким чином було приватизовано майже всі великі підприємства в Україні. Я – за ринок сільськогосподарських земель в Україні. Але спочатку слід запустити вторинний ринок для бізнесу і людей. Отримати реальну оцінку землі (в рази дорожче, ніж планується у «прихватизації»). Тільки після цього починати продавати державну землю», – наголосив фахівець.

Нагадаємо, раніше Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ринок землі пропонується відкрити у два етапи – з 2017 р. слід почати торгівлю державними землями сільськогосподарського призначення, а з 2019 р. дозволяти українцям торгувати такими землями.

На Херсонщині озимі вкрило льодом

Погодні умови на Херсонщині влаштували справжнє випробування для майбутнього врожаю. За снігопадами у південні степи прийшла коротка відлига, а за нею знову похолодання. Тож озимі, які в області займають 530 тис. га, на більшій частині площ укрив крижаний «панцир». Про це повідомляє «Голос України».

Побоюючись загибелі посівів, аграрії взяли їх під пильний нагляд і кажуть: поки нічого непоправного не сталося.

«За даними моніторингу, стан озимих залишається задовільним», — каже директор держпідприємства — дослідного господарства «Каховське» Володимир Проценко.

Утім, що буде далі, також залежить від примх погоди.

220202
220202

«Залежно від того, чи є під кригою повітря, і яка товщина крижаного шару, озимі можуть протриматися під ним без суттєвої шкоди до двох тижнів», — зауважує директор Інституту зрошуваного землеробства (Херсон), член-кореспондент НААН України Раїса Вожегова.

В свою чергу, синоптики прогнозують, що холоди на Херсонщині протримаються тиждень, а потім температура повітря знову підвищиться до нуля. І така «гойдалка» триватиме надалі, тож доля озимих продовжуватиме висіти на волосинці.

МВФ вимагає відкрити ринок землі до березня 2017 р.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) виніс вимогу відкрити ринок землі в Україні до кінця березня 2017 р. Про це йдеться у проекті Меморандуму, що передбачає 12 структурних маяків, з них сім — нові, пише Agropolit.com.

Подати закон про ринок земель в парламент влада зобов'язувалася до кінця вересня минулого року, але не подала. Зараз маяк виписаний знову, але жорсткіше — до кінця березня закон повинен бути прийнятий.

220203
220203

Крім того, умовами передбачається підвищення пенсійного віку, скорочення кількості держслужбовців і бюджетників тощо.

Вибір читачів за тиждень

Відео