Віра Олександрович

Кількість онкохворих на Тернопіллі шокує навіть медиків (відео)

Кількість онкологічних хворих на Тернопільщині стрімко зростає останніми роками. Тому ця проблема вимагає негайної уваги з боку медиків і влади, вважає директор обласного департаменту охорони здоров’я Володимир Богайчук.

- Якщо взяти 2010-2016 роки, то ріст числа онкологічних захворювань - майже 5%, – каже він. – Загальна кількість хворих в області – близько 25 тисяч осіб. Причому близько 3 тисяч виявляють щороку, тобто це – ті, поставили на облік вперше.

Щороку в області від раку помирають близько 1800 хворих, причому 35% померлих – це особи працездатного віку. Цю сумну статистику Володимир Богайчук озвучив, звітуючи під час колегії обласної держадміністрації.

[embed]https://youtu.be/IUl5bnXaJXs[/embed]

Власне, звіт чиновника стосувався виконання обласної програми із надання медичної допомоги онкологічним хворим. Тож із 2010 року фахівці обласного онкологічного диспансеру проводять  інспекторсько-консультативні виїзди, якими щорічно охоплюють практично усі райони Тернопілля. Також здійснюється моніторинг надання медичної допомоги онкологічним пацієнтам у звичайних закладах охорони здоров’я.

- Щорічно на І-ІІ стадії виявляють 45-49% випадків злоякісних новоутворень, що не відповідає очікуваним результатам Програми, - наголошує він. – Так, кожного року онкопрофоглядами із цитологічним скринінгом охоплюють до 77% жінок із числа тих, які підлягали огляду. Проте, ці дані не корелюються із показниками раннього виявлення раку шийки матки і передракової патології.

До речі, через відсутність фінансування в області так і не запровадили електронну систему цитологічного скринінгу. А це, на думку Володимира Богайчука, утруднює отримання достовірних даних щодо охоплення жінок таким обстеженням. До того ж, кошти для закупівлі мамографічного і кольпоскопічного обладнання не виділяли! Лише за гроші районних і міського бюджетів у 2010 році купили обладнання (діатермокоагулятори): в Збаразькому районі (13 тис. грн) і в жіночій консультації №1 (11,9 тис. грн).

- Гостро стоїть питання забезпечення обласного онкологічного диспансеру сучасним лікувально-діагностичним обладнанням. Через застарілість і закінчення амортизаційного терміну потребують заміни 80% наявної апаратури, - продовжує медик. - Програмою передбачені кошти на оснащення сучасною апаратурою і забезпечення її технічним супроводом на суму 5 млн 540 тис. грн. Але цих грошей не виділили.

Єдине, що вдалося зробити – купити медикаменти на суму 2 млн 277 тис. грн. Кошти обласного бюджету спрямували на наркозні і наркотичні засоби, препарати супроводу при хіміотерапії. Хоча щорічна потреба для повного забезпечення хіміотерапевтичним лікуванням становить близько 60 (!) млн грн.

Фото і відео автора

Довідка. У комунальній установі Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» функціонує обласний мамологічний центр із мамографічним кабінетом, кабінетами УЗ-діагностики і кабінетом патології молочної залози. Також працюють два районних мамографічних кабінети: у Заліщицькій центральній районній лікарні і Тернопільському районному територіальному медичному об’єднанні.  Онкодиспансер співпрацює із громадською організацією «Донна» у забезпеченні протезами жінок після мастектомій і з фітнес-клубом «Леді Коурвес» для фізичної реабілітації онкохворих жінок. На базі облонколдиспансеру створили клуб «Тернопільські амазонки», членами якого є жінки із раком молочної залози. Окрім того, розпочав роботу єдиний заклад для надання лікування невиліковним пацієнтам КУТОР «Тернопільська обласна лікарня «Хоспіс» із загальним ліжковим фондом на 30 ліжок.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео