«Погляд з небес» на Монастир Кармелітів у Теребовлі (багато фото)

DJI01016_M

Яскраві та атмосферні фото одного з найстаріших міст Тернопільщини оприлюднили у блозі «Спадщина. Теребовля».

Монастир Кармелітів в місті Теребовля. Тип споруди: оборонний монастир. Також відомий як: Монастир кармелітів у Теребовлі. Перший етап будівництва: початок 17 століття (?). Останній етап будівництва: 2-а половина 18 - початок 19 століття. Історичне сповідання: католицтво, орден кармелітів. Сучасна приналежність: Українська автокефальна православна церква (УАПЦ). Монастир знаходиться в межах стародавнього міста Теребовля, вперше згаданого в Іпатіївському літописі під 1097 роком.

Місце для спорудження монастиря було вибрано на лівому березі річки Гнeзна, в безпосередній близькості від річкового русла, що захищало підступи до монастиря із заходу. Напроти монастиря, але вже на правому березі річки, височіла замкова гора.

1-ша половина 17 століття. Ймовірно, монастир почали зводити в цей період.

Кінець 16 - 1-ша половина 17 століття. Дедалі частіші ворожі набіги стимулюють вдосконалення міських оборонних споруд. Теребовля в цей період перетворюється в потужну твердиню. Місто було захищено валом, ровом і дерев'яними укріпленнями. У центрі Нового міста (лівий берег річки) будується оборонна Миколаївська церква. На правому березі річки на початку 1630-х років теребовлянський староста Олександр Балабан починає перебудовувати старий замок - на місці застарілих дерев'яно-кам'яних укріплень зводиться новий потужний кам'яний замок. 1606 - 1625 роки. У цей період було зафіксовано близько 15 татарських нападів на місто.

1635 - 1639 роки. Був зведений костел - головна будівля монастиря. Храм, орієнтований по осі захід-схід, побудований з пісковика. Споруда - тринефна, чотирьохстолпна базиліка з подовженим п'ятигранним пресвітером. З боку західного фасаду, з боків від головного входу в храм, до храму були прибудовані дві башти. Стіни нефа розчленовані пілястрами з ліпними капітелями композитного ордера, завершені високим антаблементом. Стіни бічних фасадів храму прорізали арочні вікна, прикрашені ренесансним декором. Вікна на бічних фасадах обрамлені тесаними лиштвами з характерною профиліровкою і різьбленими замками-маскаронами з виразним малюнком.

1672 рік. Османська імперія почала війну (1672 - 1676) з Річчю Посполитою і вторглася на підконтрольні полякам землі. Величезна турецько-татарська армія, очолювана особисто султаном Мехмедом IV (1642 - 1692) на своєму шляху осаджує, штурмує і руйнує безліч міст, замків і фортець. Турки осаджують Теребовлю і, ймовірно, в цей період Кармелітський монастир був розграбований і зруйнований. 1675 рік. Бучацький мирний договір (18 жовтня 1672 року) підсумував перший етап Польсько-турецької війни, що не був затверджений польським сеймом. Фактично польська сторона відмовлялася надалі дотримуватися умов цього договору і тому війна відновилася. У 1675 році турецький паша Ібрагім Шишман почав наступ на Львів. Під його командуванням було 20 - 30 тисяч турків і близько 30 000 татар. Ці сили почали спустошувати Поділля. Турки захопили, зруйнували і спустошили місто, і лише захисники замку надали їм запеклий опір. Гарнізон замку протримався до підходу польського війська короля Яна III Собеського (1629 - 1696), після чого облога була знята. Ймовірно монастир, що знаходиться в захопленому місті, був розграбований і зруйнований.

1724 рік. У монастирських записах значиться, що в цьому році були споруджені дві нові оборонні вежі монастиря, а також стіна, в якій були влаштовані ворота.

Середина 18 століття. До цього періоду монастирський комплекс остаточно сформувався. Монастир складався з костелу і келій, які були оточені стінами з кутовими вежами. Над монастирськими воротами була споруджена надбрамна дзвіниця. Успенський костел.

Старий храм в цей період переживає перебудову, яка зачепила його головний фасад. Західні стіни обох веж були прикрашені круглими вікнами та едікулами, симетрично розміщеними щодо осі фасаду. Сучасний інтер'єр костелу створено в середині - другій половині 18 століття. Стіни і склепіння покриті монументальним ілюзорним живописом. Нартекс декорований плафоном, композиція якого складається з різноманітних форм «дзеркал», і ліпними картушами в стилі рококо.

Келії.

Будівля келій є Г-образною в плані спорудою, що долучалася своїм торцем до північної частини витягнутого пресвітерія костелу. Довга секція келій витягнулася по осі північ - південь, коротка - по осі захід - схід (паралельно осі костелу). Будівля келій 2-поверхова, його внутрішні приміщення перекриті хрестовими склепіннями. Внутрішнє планування - коридорне, з одностороннім розміщенням приміщень. Архітектурний декор відсутній.

Оборонні стіни і башти

Територія монастиря оточена стіною, що окреслює прямокутник монастирського двору. Стіни зведені з цегли, їх товщу прорізають бійниці. Висота стін - близько 3 метрів. Кути монастирського муру посилені 4-ма вежами, спорудженими з цегли. Вежі в плані - правильні пятигранники, двоярусні, мали склепінчасті перекриття. Висота веж (без урахування висоти покрівлі) - близько 5 метрів. Вежі увінчані цегляними пірамідальними верхами, з перехватом в підніжжях. У кожній грані кожного з ярусу веж - по одній бійниці.

Головний вхід в монастирській стіні був влаштований з південного боку і мав вигляд аркового прорізу. 19 століття. Над аркою входу було зведено дзвіницю, що спиралася на чотири пілона. ?. У роки радянської влади храм був закритий і використовувався як склад. декілька старих фото Теребовлі з монастирем кармелітів 1991 рік (?). Монастир переходить у власність Української автокефальної православної церкви. ?. Обидві вежі костелу замість ранніх шатрових завершень були увінчані куполами, які в свою чергу були прикрашені декоративними ліхтарями з главками. Таким чином, була підкреслена приналежність храму до православ'я.

Наші дні. Монастирський комплекс, зведений в стилі ренесансу і бароко, дійшов до наших днів з деякими перебудовами, втративши деяку частину своїх будівель. Костел і келії відносно непогано збереглися. Храм діючий, в приміщеннях келій вчаться і живуть студенти Тернопільської духовної семінарії. Найгірше зберігся оборонний периметр - до наших днів відносно непогано збереглася лише південна секція монастирської огорожі з двома кутовими вежами - південно-західною і південно-східною.

Вибір читачів за тиждень

Відео