Радіоактивний йод наближається до кордонів Тернопільщини?

a6b59ffbc5_133599

Європейські вчені б'ють на сполох: в атмосфері відразу декількох держав Євросоюзу 21 лютого спостережні станції зафіксували значне збільшення вмісту радіоактивного ізотопу йод-131. Джерело небезпечного викиду поки точно не встановлено, проте під підозру потрапив північ європейської частини Росії, вірніше - Кольський півострів.

До такого висновку фахівців підштовхує той факт, що першими радіацію в атмосфері помітили метеостанції в Норвегії, розташовані поблизу російського кордону. Через кілька годин сигнал тривоги пролунав на станціях моніторингу в Фінляндії і Швеції, а потім радіоактивний ізотоп помітили південніше - в Польщі і навіть Чехії, передає «Техносотня»  з посиланням на британське видання.

«Сам по собі йод-131 відноситься до так званих »коротких радіонуклідів«, і його період напіврозпаду становить всього 8 днів. Тому сам факт виявлення даного ізотопу в повітрі говорить про те, що витік радіоактивних речовин стався порівняно недавно», - прокоментували ситуацію журналістам вчені Французького інституту радіоактивного захисту.

За словами вчених, йдеться про невелику кількість радіоактивного ізотопу йод-131, який не становить загрози життю і здоров'ю жителям Європи.

В Україні, поки що, повідомлень про наявність небезпечного елементу в повітрі немає.

Вибір читачів за тиждень

Відео