Віра Олександрович

«Таких грошей Тернопілля ще не бачило» - Дмитро Чирка (відео)

Аж 4 млрд 579,8 млн грн доходів (і це - без трансфертів!) надійшло до зведеного бюджету Тернопілля за минулий рік. Причому у державну казну – 2 млрд 14,1 млн грн, а до місцевих бюджетів – 2 млрд 571,6 млн грн.

Такого у нашій області ще ніколи не було, стверджує заступник директора департаменту фінансів обласної держадміністрації Дмитро Чирка.

- У процесі виконання місцевих бюджетів вдалося досягнути приросту надходжень до загального фонду, порівняно із 2015 роком, на 710 млн гривень, або 46,3%, - каже він. - Фактично надійшло 2 млрд 243,8 млн грн власних доходів. Це - 148,6% до початкового і 111,8% - до уточненого річного плану.

[embed]https://youtu.be/Qxl6npF4CHs[/embed]

Особливо відзначив чиновник те, що план загального фонду перевиконали 487 місцевих бюджетів, причому обсяг перевиконання склав 237,5 млн грн. Отже, місцеві громади отримали набагато більше ресурсів для розвитку, ніж було будь-коли.

- Бюджетоутворюючими залишилися надходження податку і збору на доходи фізичних осіб, визнає він. – Його отримали 1 млрд 276,7 млн грн. Порівняно із 2015 роком ці надходження зросли на 426,6 млн грн, або на понад 50%.

Окрім того, на місцях отримали більше податку на майно, акцизного і єдиного податку. Загальний розмір плати за надання адміністративних послуг становив 51,5 млн грн (+35,9%), а надходжень від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим майном – 12,3 млн грн (+5,1%). Рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, води і надр в області одержали 29,6 млн грн.

- Разом із тим, недоотримали 18,6 млн грн податку на прибуток підприємств, - визнає він. – Окрім того, протягом року утричі збільшилася заборгованість суб’єктів господарювання зі сплати податків і зборів до місцевих бюджетів. На початку січня вона становила 157 млн грн.

Субвенцій із державного бюджету одержали аж 6 млрд 368,4 млн грн. Такої суми допомоги на забезпечення галузей освіти, медицини, культури тощо Тернопілля також ще ніколи не отримувало.

- Ви тільки собі уявіть, якого обсягу ці суми! – зауважує чиновник. - На виплату допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам із дитинства надійшло 1 млрд 412,3 млн грн, на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у дитячих будинках сімейного типу – 11,4 млн грн.

unnamed (33)
unnamed (33)

Натомість для оплати пільг і житлових субсидій населенню за енергоносії та житлово-комунальні послуги, придбання твердого і рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу із державної казни передали 2 млрд 121,8 млн грн.

А ще варто згадати, що область отримала гроші на впровадження проектів у громадах, на соціально-економічний розвиток тощо. Тобто грошей «крутилося» дійсно чимало.

- Підбиваючи підсумки, я все-таки хотів би наголосити на необхідності активізувати роботу щодо цільового, раціонального і економного використання бюджетних коштів, - каже Дмитро Чирка. - Варто невідкладно вжити заходів із упорядкування мережі бюджетних установ, оптимізації ліжкового фонду, приведення штатної чисельності працівників у відповідність до затверджених обсягів видатків.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео