Тернопільська молодь може залишитись без молодіжного центру

unnamed (14)

Вже пройшло близько трьох місяців, з того часу, коли визначали проекти-переможці Громадського бюджету. Останнім часом щодо подальшого розвитку більшості проектів немає жодної інформації, крім круглого столу на тему «Центру науки». Ось щодо молодіжного центру, «Терену» з власних джерел стало відомо, що тут подальше існування проекту взагалі під загрозою.

Чим зараз живуть проекти, які перемогли у конкурсі нам розповіла молодіжний мер міста Тернополя Вероніка Дякович.

 -Вероніко, розкажи, чим зараз живуть проекти-переможці, які боролися за кошти Громадського бюджету міста?

- Тепер у кожного своє життя і свій шлях. Фактично на сьогоднішній день більша частина живе очікуваннями:  хтось очікує на кращу погоду, як от малі проекти, що стосується встановлення спортивних майданчиків. Декілька проектів очікують «зустрічі» із розпорядниками коштів, щоб узгодити всі деталі, а хтось очікує на рішення сесії міської ради.

-Чи є якісь зрушення у цій справі?

- І так, і ні. Зокрема, з великими проектами переможцями вже була організована зустріч, де їм розповіли які повинні бути їхні подальші кроки. Щодо малих проектів, то така зустріч ще не відбулась, але планується на найближчий час, думаю , що орієнтовно через тиждень після сесії міської ради.

-Організатори вже знають як виглядатиме їхня зала, приміщення, реманент, обладнання?

- Мабуть про це краще запитати кожного із авторів проектів. Я думаю, що приблизно вже вони уявляють, щось підбирають. Ось автори проекту «Центр Науки» цього тижня проводили круглий стіл. Він видався доволі цікавим, та вкотре присутні отримали підтвердження того, що проект актуальний та надзвичайно потрібний.

-От тобі мабуть краще знати чи є якісь зрушення, дії з боку влади, щоб втілити проекти у життя?

- Тут варто розділити на проекти, що стосується «Мультиспортивного…», то тут мабуть ситуація найбільш зрозуміла - зараз команда авторів вибирає підрядників, які виконуватимуть роботи. Щодо проектів «Центр Науки» та «Чужих дітей не буває» на цю сесію, що відбудеться у п’ятницю, 24 лютого, виносяться питання щодо надання відповідним громадським організаціям приміщень, де вони зможуть реалізовувати свої проекти. Ситуація із проектом «Молодіжний Центр» геть погана - нам не виділять жодного приміщення, і оскільки на цій сесії розглядають питання всіх комунальних приміщень, то величезний ризик, що проект так і не зможе бути реалізованим.

-Отже, це діло трохи загнило?

- Велика загроза, що молодь Тернополя так і не отримає молодіжного центру, такого яким вона його бачить і яким він повинен бути. Оскільки, на жаль, у місцевої влади немає достатнього розуміння, що потрібно молоді.

-Як гадаєш, чого зараз хочуть активісти, які розробили концепцію проектів-переможців? Чи не відчувають вони себе ошуканими зараз, кинутими на призволяще?

- Можу сказати точно, що велика ініціативна група, а це близько 10 громадських організацій та об’єднань, які працювали над створенням проекту «Молодіжний центр» точно відчувають, оскільки зараз виглядає так, що незважаючи на те, скільки зусиль та ресурсів було задіяно для створення проекту, скільки людей підтримало його (понад 800 тернополян проголосувало за), проект просто не буде реалізованим. Я частково дізнавалась яка ситуація з проектами-переможцями у інших містах, фактичного такого прециденту ніде немає, куратори інших міст здивовані чому так, і як взагалі можливий такий варіант…

Фото з особистого архіву Вероніки Дякович

 

Вибір читачів за тиждень

Відео