Орест Сарматський

Агро-новини 24 лютого

лют2402

Новий закон про органічне виробництво — крок до легалізації галузі

Новий закон «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» — це черговий крок на шляху до повноцінної легалізації процесу розширення органічного виробництва відповідно до європейських стандартів. Про це у інтерв'ю Latifundist.com повідомив голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов.

Він підкреслив, що підтримує ініціативу Тараса Кутового визнанням пріоритету органічного виробництва в стратегії «3+5».

240201
240201

«Але важливо, щоб ця стратегія знаходила також всебічну підтримку на державному рівні, щоб при підготовці відповідних статей держбюджету враховувалися потреби фінансування органічного сектора. Крім того, на мій погляд, в цілому при формуванні аграрної політики нашої держави, доцільно приділяти більше уваги екологізації агровиробництва, оздоровлення землі, виробництва безпечної продукції і, відповідно, формування іміджу України, як потенційної країни-лідера з виробництва органічної продукції», — говорить Милованов.

Україна зібрала рекордні 66 млн т зерна

Врожай 2016 р. є рекордним в історії України та на 5,9 млн т більше ніж у 2015 р., повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства України.

240202
240202

За попередніми статистичними даними у 2016 р. виробництво зернових та зернобобових культур у заліковій вазі склало 66 млн т. Також цьогоріч встановлено рекордні показники за історію незалежної України з урожайності пшениці (42,1 ц/га), жита (27,3 ц/га), кукурудзи (66,0 ц/га) та гороху (31,3 ц/га).

Загалом, середня врожайність склала 46,1 ц/га (більше на 5,0 ц/га ніж у 2015 р.).

Україні не вистачає фруктосховищ

В Україні виробляють 2 млн т фруктів, хоча зберігальны потужності можуть вмістити лише 250 тис. т, повідомляє infoindustria.com.ua посилаючись на коментар голови Асоціації «Укрсадпром» Дмитра Крошки.

«При цьому тільки 70 тисяч тонн цих обсягів забезпечені технологією регульованого газового середовища. Решта оснащені звичайним холодильним обладнанням, або й взагалі його не мають. Така ситуація впливає, в першу чергу, на тривалість зберігання, а тому навесні, коли починається потепління, більшість сховищ доводиться розкривати, а продукцію кудись дівати», — говорить Дмитро Крошка.

240203
240203

За словами голови «Укрсадпрому», якщо українські аграрії хочуть завойовувати нові ринки, то повинні подбати не лише про сучасні технології зберігання, але й сортування і пакування.

«Немає сенсу в регульованому газовому середовищі, якщо ми не знаємо, як доставити продукцію свіжою і високоякісно, скажімо, в Індонезію чи Лівію, де торік відкрилися для нас нові ринки», — вважає Дмитро Крошка.

Вибір читачів за тиждень

Відео