Віра Олександрович

Ігор Комендат шукатиме резерви, які приховали підприємці Тернопілля

DSC_0218

У забезпеченні надходжень до бюджетів спостерігається позитивна динаміка, однак резерви також є, - вважає начальник Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області Ігор Комендат. – Адже в області половина працездатного населення офіційно не отримує зарплату!

Власне, про результати соціально-економічного розвитку області, виконання  обласного бюджету, зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища, проблему тіньової зайнятості, результат надходжень до місцевих бюджетів у процесі реформування податкової і бюджетної систем, а також залучення наявних резервів додаткових надходжень податків і зборів до місцевих бюджетів тощо говорили під час колегії обласної держадміністрації (читайте про це ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

У цьому заході взяв участь і начальник ГУ ДФС в області Ігор Комендат. Він підсумував роботу відомства у 2016 році.

У непростих економічних умовах фіскальна служба області забезпечила приріст надходжень до бюджетів усіх рівнів на 488 мільйонів гривень, - каже він. - Заплановані надходження до держбюджету перевиконали на 99,5 млн грн, а до місцевих бюджетів – на 315 млн грн. Завдяки постійному контролю за повнотою надходжень податку на доходи із фізосіб протягом останніх років при виплаті доходу сільськогосподарськими товаровиробниками за оренду земельних часток (паїв) вдалося майже удвічі збільшити надходження податку – із 94,2 млн грн у 2015-му до  183,8 млн грн торік.

Позитивними, за його словами, є й показники надходжень до бюджету об’єднаних територіальних громад Тернопільщини. Порівняно із 2015 роком вони збільшилися втричі!

Незважаючи на перевиконання обласного бюджету, резерви збільшення його надходжень залишаються значними і насамперед вони пов’язані із детінізацією ринку праці, - вважає Ігор Комендат. - Адже в структурі обласного бюджету на ПДФО припадає понад 80%. Цю проблему неодноразово обговорювали на нарадах, робочих зустрічах із суб’єктами господарювання. Є певні результати, але на жаль, вони не достатні для кардинальних змін ситуації. Як наслідок - в області половина працездатного населення офіційно не отримує зарплати.

Під час заходу спростували твердження, що із нашого краю йдуть платники податків і, відповідно, через це область втрачає значну частину коштів. Причому начальник таке трактування відкинув категорично. Підприємці всього лише виконують умови Податкового кодексу України, тому перебувають на обліку не у ГУ ДФС в області, а в Тернопільському відділенні Офісу великих платників податків ДФС.

Сьогодні особливо гостро звучить питання оплати праці, - наголосив він. - Хочу зауважити, що працівники територіальних органів ГУ ДФС в області спільно із представниками органів місцевої влади проводять постійний контроль за додержанням платниками податків чинного законодавства про оплату праці.

Так, у 2016 році на засіданнях спільних комісій заслухали керівників 287 підприємств і організацій, на яких зарплату виплачували у мінімальному чи нижче мінімального розмірах. За наслідками проведеної роботи, на 262 підприємствах підвищили рівень виплати зарплати.

- Як наслідок, до бюджету надійшло 268,8 тис. грн  податку на доходи фізосіб і 542 тис. грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, - констатує Ігор Комендат. - Крім того, проведено роз’яснювальну роботу із аналогічних питань на 840 підприємствах і в організаціях краю. Відтак 783 підприємства все-таки підвищили рівень виплати заробітної плати.

Фото, надане Відділом організації роботи ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео