Орест Сарматський

Агро-новини 26 лютого

лют2602

Україна переживає бум авторських сирів

Україна зараз переживає бум авторських, або так званих крафтових, сирів.

Таку думку в інтерв'ю Dairynews висловив співвласник ТМ Paolo Віталій Зеленський.

«Я думаю, що люди, повернувшись з-за кордону, де вони бачать щось новеньке, хочуть їсти це і тут. Не завжди у них є можливість. Тому що імпортні сири коштують тут набагато дорожче, ніж за кордоном. Але вони експериментують і пробують українські сири», — розповідає він.

260201
260201

Тобто у споживачів зростає інтерес до різних сирів. І якраз міні-виробництва, за словами Віталія Зеленського, можуть дуже швидко підлаштовуватися під попит і забезпечувати цей попит за рахунок своєї мобільності.

Співвласник ТМ Paolo також додав, що виробництво сиру в Україні дуже перспективне. Питання тільки в тому, наскільки ти знаєш свій сегмент і як ведеш свій бізнес.

Україна побила рекорд з експорту замороженої малини

Україна цього сезону встановила рекорд з експорту замороженої малини.

Про це повідомляють фахівці ринку, спираючись на статистичні дані з міжнародної торгівлі, інформує «Шувар».

Так, в період з січня по листопад 2016 р. країна експортувала більше 6,5 тис. т замороженої малини. Цей показник майже в 3 рази перевищує результат всього 2015 р. Фактично, мова вже йде про найбільший обсяг експорту замороженої малини за всю історію незалежної України.

260202
260202

Як і минулого року, найбільший обсяг поставок припав на серпень та вересень, тобто переважно експортували заморожену малину ремонтантних сортів. Цього року, лише протягом серпня, було експортовано майже 2 тис. т малини, тобто 75% всього минулорічного обсягу. У вересні з країни було вивезено близько 1,8 тис. т цієї ягоди, і цей показник в 3 рази перевищив обсяг експорту у вересні 2015 року.

Овочівники рішуче налаштовані щодо ринку ЄС

Українські експортери свіжих овочів та фруктів в 2017 році налаштовані досить рішуче щодо ринку ЄС.

Майже всі компанії, які отримали досвід експорту минулого року, планують збільшити обсяги постачання в цей регіон по певних позиціях, повідомляється на сайті сільгоспринку «Шувар».

На думку трейдерів, найбільший експортний потенціал в 2017 р. матимуть тепличні овочі, а саме огірки, томати та перець. Непогані прогнози експортери роблять щодо ранньої капусти, баклажанів та кабачків. В довгостроковій перспективі деякі компанії планують розпочати відвантаження часника, батату та спаржі.

«Саме ці види продукції користуються підвищеним попитом у компаній, які планують інвестувати в промислові виробничі проекти в сільському господарстві найближчі роки», — інформує «Шувар».

Серед плодово-ягідної групи, на думку трейдерів, найбільшим попитом на ринку ЄС цього сезону будуть користуватися свіжа українська лохина, чорниця та смородина. Також планується збільшити обсяг постачання кавунів та динь.

В цілому в 2016 році, порівняно з 2015 роком, Україна суттєво збільшила обсяги експорту свіжих овочів та ягід до країн ЄС. Обсяги експорту ранньої капусти в цей регіон збільшились в 4,5 рази, перцю — в 3,5 рази, огірків — майже в 2 рази, а томатів — в 1,5 рази. В плодово-ягідній групі найпомітніше зросли обсяги експорту лохини — майже в 4 рази.

260203
260203

Тим часом, експорт кавунів знизився на третину, а динь було експортовано в 5 разів менше.

Вибір читачів за тиждень

Відео