Що люди можуть собі дозволити на одну пенсію в Тернополі?

пенсіяя

Попри те, що в цьому році пенсії українців зростуть на 100 гривень, вони залишаться самими мінімальними в Європі.

На що ж воліють тернополяни витрачати свою пенсію, і друге питання: на що її вистачає?

Абсолютна більшість пенсіонерів Тернопільщини отримує менше 1500 гривень на місяць, при цьому споживчий кошик, за підрахунками Мінсоцполітики, обходиться українцям у 3200 гривень.

Сайт «Сьогодні» з'ясував, що можна дозволити собі на мінімальну пенсію.

Скромно харчуватись близько місяця або купити 1/3 пари взуття

На мінімальну пенсію 1247 гривень в Україні живе майже 400 тисяч пенсіонерів. На цю суму можна скромно харчуватися цілий місяць. Пенсіонери можуть дозволити собі раз на день купувати хліб, стегенця і кілька разів на тиждень недорогі крупи і макарони. А ось на засоби особистої гігієни залишиться дуже обмежений бюджет – дорогі шампуні, зубні пасти з такою пенсією не «по кишені». До того ж, навіть пенсіонерам з субсидією доводиться витрачати гроші на комуналку і частково на проїзд. У середньому, після найбільш необхідних мінімальних витрат, на день «існування» у пенсіонера залишається рівно 30 гривень. Крім того, не враховується ще одна стаття витрат: на ліки.

Мінімальної пенсії також вистачить рівно на 12 походів у кіно (щоправда, при цьому доведеться голодувати, а в кінотеатр ходити пішки), або на купівлю 45 доларів. Тільки от варто взяти до уваги, що тернопільські пенсіонери не є частими відвідувачами кінотеатрів.

Ще в нашому місті придбати новий одяг або взуття, навіть за умови жорсткої економії, з мінімальною пенсією практично неможливо. Недорогі за сучасними марками жіночі черевики обійдуться в три мінімальні пенсії. Єдиний вихід – шукати взуття у секонд-хендах, які останнім часом теж здорожчали.

У Пенсійному фонді повідомляють, що абсолютна більшість українців на заслуженому відпочинку отримують пенсії нижче прожиткового мінімуму. Всього в Україні 11,9 мільйона пенсіонерів, 6,1 мільйон отримує менше 1500 гривень на місяць.

пенсія
пенсія

Щоправда, бідують не всі пенсіонери

На даний момент в Україні не призначають пенсії вище 10,7 тис. гривень. Проте всі пенсії вище цієї суми, які були призначені до чинного обмеження, залишаються в силі. Наприклад, як розповіли в Пенсійному фонді, зараз пенсію понад 20 тисяч гривень отримують 2,2 тис. осіб. В основному це судді у відставці. 19 тисяч пенсіонерів отримують більше 10 тисяч гривень.

Ще торік високі пенсії в Україні оподатковувалися, однак на даний момент ця норма скасована. У 2014-му податки потрібно було платити з пенсій понад 10 тисяч гривень, а вже в 2015-му поріг знизили до 4134 гривень (три мінімальні зарплати). Таких пенсіонерів в країні виявилося більше 416 тисяч. У Міністерстві фінансів вважають, що після скасування 15% податку на високі пенсії бюджет втратив близько 800 мільйонів гривень.

Основна частка населення отримує 1500 гривень, грубо кажучи, середня пенсія у нас зараз десь 1850 гривень, а суддя отримує 21 тисячу. Де тут рівність? Є люди, які працювали значно важче, ніж судді і вклали значно більше зусиль у свою працю, а змушені натомість гинути з голоду.

У пенсійній системі в Україні є ще одна «несправедливість». Пенсіонери, які раніше вийшли на пенсію, отримують менше грошей. У 2008-му коефіцієнт стажу (показник, який враховують при розрахунку пенсій) збільшили з 1 до 1,35 – старі пенсії не перерахували, а нові стали призначати з урахуванням нового показника.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео