Орест Сарматський

Агро-новини 28 лютого

лют2802

Новий український дрон обробляє 500 га поля за один день

В Україні з'явився новий сільськогосподарський дрон, що витрачає всього 4 л пального на 200 км та економить до 70% пестицидів.

Про це пише SuperAgronom.com.

Дрон Kray Protection може оприскувати посіви культур, рухаючись на висоті 1 м над верхівками рослин. При цьому він розвиває швидкість у 110 км/год. До того ж дрон працює за технологією ультраоб'ємного автоматичного внесення пестицидів або мікродобрив, що дозволяє економити до 70% розчину.

Безпілотник має шість роторів та гібридну силову установку, що робить його достатньо автономним — на одній заправці він долає до 200 км. Операційні ж витрати на обслуговування техніки скорочуються вдесятеро.

280201
280201

«Це дає змогу фермеру заощадити відразу за трьома напрямками: на втратах врожаю, на вартості внесення добрив і на ціні хімікатів. Отож, якщо фермер купує дрони для обробки 2000 га, він зможе отримати близько $1 млн за 6 років. Як бачимо, повернення інвестицій перевищує початкові витрати уп’ятеро, або на понад 500%», — розповів засновник компанії Kray Protection Дмитро Сурду.

У планах компанії протягом 2017 р. випустити 10 дронів нового типу та випробувати їх в пілотних проектах у США, Канаді та Україні

Мінагропрод визначив пріоритети на 2017 рік

Одним із пріоритетних завдань у 2017 р. Мінагропрод назвав земельну реформу та розвиток органічного ринку

Мінагропрод назвав основні пріоритети своєї діяльності у 2017 р. Про це повідомляє прес-служба Мінагропроду.

18 грудня відбулось засідання Громадської Ради при Мінагропроду, під час якого було розглянуто проект середньострокового плану пріоритетних дій уряду до 2020 р. та визначено план роботи на 2017 р.

280202
280202

«Пріоритетними завданнями для Мінагрополітики, які визначені урядом на 2017 р., є питання земельної реформи, стимулювання розвитку агропромислового комплексу, якість і безпечність харчових продуктів, розвиток органічного ринку. Зараз і міністерство, і Громадська рада мають активно співпрацювати за всіма цими питаннями», — повідомила Олена Ковальова.

Закордонні фермери моніторять посіви за допомогою додатка Plantix

Додаток Plantix, розроблений одним з ганноверських стартапів, допомагає фермерам розрізняти понад 60 захворювань рослин, ряд шкідливих комах, а також ознаки нестачі поживних речовин, пише SuperAgronom.com з посиланням на Рropozitsiya.com.

За словами представника компанії Peat П'єра Мунцеля, за допомогою цього мобільного радника розробники хочуть допомогти фермерам, сільгоспіндустрії, садівникам-любителям визначати хвороби рослин.

За словами голови Peat Сімоне Страя, додаток задумано, як кишеньковий словник, який можна взяти в поле і використовувати в будь-яку хвилину, щоб оцінити збиток для рослин. Адже чим раніше буде знайдена причина проблеми і способи її вирішення, тим ефективніше можна буде запобігти поширенню хвороби.Бета-версію додатка запустили у червні 2015 р. З тих пір його скачали більше 50 тис. разів, з його допомогою було проаналізовано понад 100 тис. фото.

Наприклад, щоб упевнитися, що на кущі помідора — борошниста роса, досить взяти смартфон, відкрити програму Plantix і зробити фото. Протягом декількох секунд діагноз підтверджено.

280203
280203

Після того як фото зроблено і поставлений діагноз, воно зберігається на серверах в Ганновері. Система самостійно вчиться покращувати алгоритми визначення хвороб. Вона вже здатна показати площу поширення шкідників і навіть робити певні прогнози.

Розробники працюють над питанням збільшення масштабу охоплення. Програмне забезпечення можна помістити в будь-яку систему з камерою, що має інтернет-з'єднання, наприклад камери, встановлені на тракторах або дронах, щоб мати можливість моніторити великі області.

Поки найбільшою популярністю додаток користується серед садівників-любителів в Німеччині, Австрії та Швейцарії. Однак у Peat великі амбіції — додаток тестують в Бразилії і Індії.

Вибір читачів за тиждень

Відео