Маленькі сувеніри з великою творчістю

VtVXhJjdvSA

Календарики із малюнками кременецьких дітей розійшлися поміж артистів, народних депутатів, послів та дипломатів.

Ці чудові сувенірні календарики з’явилися ще грудні. Пленер «Я малюю історію свого міста», на якому відібрали малюнки для їх створення, пройшов минулоріч, на День прапора. Колоритні і водночас тонкі роботи маленьких кременчан бачили уже по усій Україні та навіть за кордоном, а у Кременці про них мало-хто знає, повідомляє Типовий Кременець.

– Ідея створення таких сувенірних календариків виникла під час зустрічі із волонтерами з інших країн, – розповіла «Реально» голова громадської організації «Еколіга Кременець» Оксана Тимошенко. – Одна пані із Білорусії розповіла, що у себе вони провели пленер для дітей, за результатами якого зробили сувеніри, які згодом презентують на різних заходах, туристичних форумах та виставках зокрема. До організації мистецького заходу окрім «Еколіги» долучилися Кременецька міська рада, гуманітарно-педагогічна академія ім. Т. Шевченка, а також Кременецько-Почаївський ДІАЗ. Друк календариків став можливим завдяки постійним спонсорам нашої організації – місцевим підприємцям та Нацпарку «Кременецькі гори».

Але, якщо у згаданому білоруському місті лише одна визначна пам’ятка – костел, то у Кременці від природних та архітектурних видів очі розбігаються. Тож у державне свято – День прапора організатори вирішили встановити мольберти у центрі міста, звідки видно найбільше історико-архітектурних пам’яток, три з яких національного значення.

Як каже Оксана Тимошенко, більшість учасників, котрих усього було 21, малювали Замкову гору, лише двоє діток зобразили будинки-близнюки. Після закінчення пленеру учасників урочисто відзначили. Та основним результатом стали шість видів маленьких календариків загальним тиражем 6 тис. Згодом вони розійшлися усію країною та за її межі. Можливо, колись й учасники цього проекту, які сьогодні ще самі діти, демонструватимуть сувеніри із власними прізвищами своїм малюкам.

Цього літа «Еколіга ліга» має намір влаштувати схожий захід для діток із особливими потребами.

До речі, на презентації краю «Благословенне Тернопілля», що нещодавно відбулася у Києві в Українському домі, сувенірні календарики із унікальними дитячими малюнками маленьких кременчан розібрали як свіжі гарячі пиріжки. Безкоштовно, у якості представлення туристичної Кременеччини, ними залюбки поповнили колекції відомі актори, народні депутати, дипломати та посли із десятка країн. Дехто із них навіть висловлював бажання придбати самобутні витвори мистецтва наших дітей.

Олена ІЛИНИЧ

Вибір читачів за тиждень

Відео