Віра Олександрович

Олександра Похилого змусять платити за жителів Тернопільського району (фото, відео)

Гроші за соціальні послуги, надані жителям довколишніх сіл, повинні повернутися у бюджет Тернополя. Такої думки – у міській раді.

Нагадаємо, рішення «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг» депутати ухвалили на сесії міської ради 24 лютого (того дня на сесії також йшлося про таке – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ). Доповідала з цього питання фінансовий заступник міського голови Вікторія Остапчук.

unnamed (2)
unnamed (2)

-Багато жителів інших населених пунктів відвідують у Тернополі навчальні заклади, лікуються у міських медичних установах. Їх утримання лежить цілком на міському бюджеті, - каже вона. - Тому ми розрахували фінансові нормативи вартості послуг.

Це рішення, на її думку, дуже важливе. Адже тепер можна буде вимагати, щоб витрати на соціальні послуги, які отримують у Тернополі жителі інших населених пункті, покривали із районних бюджетів або бюджетів об’єднаних громад. Цікаву точку зору під час сесії висловив і міський голова Сергій Надал.

[embed]https://youtu.be/mcJ_p47JksM[/embed]

Він наголосив: Тернопіль не може за власні кошти покривати соціальні видатки на людей, які проживають в інших населених пунктах, що мають власні доходи і бюджети. Адже кошти на сферу охорони здоров’я райони і громади отримують із розрахунку на кількість жителів. У залі виникла дискусія, адже дехто сприйняв новацію так, ніби гроші за надані послуги будуть вимагати конкретно у самих селян. Виявилося, пропозиція була іншою.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Jdl4s5IMbZM&feature=youtu.be[/embed]

Врешті депутати таки погодилися прийняти запропоноване рішення розіслати. Відповідні листи-звернення уже мали розіслати в об’єднані територіальні громади і сільські ради сусідніх населених пунктів.

-Вони повинні уклали угоду про міжбюджетний трансферт, - розповідає очільник Тернополя. – Як це уже зробили, наприклад, у Байковецькій громаді із оплатою надання медичних послуг їхнім жителям. З іншого боку, може, це стимулює приміські села нарешті приєднатися до Тернополя?

unnamed (1)
unnamed (1)

Найбільше претензії стосувалися саме жителів Тернопільського району. Тому голова райдержадміністрації, розташованої на вулиці Мазепи, Олександр Похилий незабаром змушений буде поділитися коштами із освітньої та медичної субвенцій. Втім, живуть або лише працюють в обласному центрі жителі й інших районів краю.

Фото і відео автора

Довідка. У скільки для бюджету Тернополя обходяться соціальні послуги (оплата за освітні послуги із розрахунку на 1 людину/місяць, обслуговування у медичних закладах - на 1 людину):

-  дошкільні заклади – 1215 грн;

-  позашкільні заклади – 329 грн;

-  профтехосвіта – 1690 грн;

-  спортивні школи – 711 грн;

-  школи естетичного виховання – 1151 грн;

- ліжкодень (стаціонар) – 329 грн;

-  денний стаціонар – 71,9 грн;

-  візит до лікаря вузької спеціалізації у поліклініці – 43,2 грн;

-  перебування у пологовому будинку – 741 грн;

-  відвідини лікаря первинної медико-санітарної допомоги – 35,6 грн;

-  відвідини лікаря стоматологічної поліклініки – 43 грн.

За інф. Сергія Надала

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео