Орест Сарматський

Агро-новини 1 березня

бер1

Рослини «вимикають» імунну реакцію після зустрічі з патогенами

Вчені з Королівського університету (Канада) виявили невідомі раніше механізми, завдяки яким рослини регулюють свою імунну відповідь на патогени.

Як зазначається у прес-релізі на сайті Queen's University, у ході дослідження, проведеного рослинним біологом Жаклін Монаган (Jacqueline Monaghan) у співавторстві з іншими вченими університету, з’ясувалося, як працює імунна система рослини для реагування на загрози та як рослини регулюють свої реакції на патогени, щоб уникнути негативних наслідків для росту і розвитку.

Рослини «вимикають» імунну реакцію після зустрічі з патогенами

Монаган з командою виявили, що група невеликих пептидів під назвою RALFs (Rapid ALkalinization Factors) блокують передачу імунних сигналів відразу після того, як імунна система рослини подолає інфекцію, що запобігає розвитку подальших реакцій. За її словами, після того як загрозу усунено, імунні реакції мають бути відключені, щоб уникнути негативного впливу на організм рослини.

Україна має великий потенціал в тепличному секторі

В Україні з кожним роком ситуація в тепличному секторі погіршується. Негативна тенденція спостерігається через високотехнологічне та енергетичнозалежне виробництво.

Таку думку в ході VI Голландсько-українського форуму з тепличних технологій висловив президент Асоціації «Теплиці України» Євген Чернишенко.

За його словами, з фінансової точки зору, у 2016 році виробники вийшли на мінімальні показники.

«Причини різноманітні: відміна спеціального режиму ПДВ, проблеми інвестицій, повільний ріст ціни на овочеву продукцію. Сьогодні, щоб бути ефективними, ми розраховуємо на альтернативні ресурси енергії та запозичення прогресивних технологій, однак їх можна отримати завдяки інвестиційним програмам», — додає Чернишенко.

Україна має великий потенціал в тепличному секторі

При цьому радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Каролін Спаанс вважає, що в України є великий потенціал в тепличному секторі.

За її словами, голландські компанії, науково-дослідні та освітні центри вносять значний вклад у стале тепличне виробництво з технологіями, які дозволяють економити ресурси та вирощувати свіжу продукцію з повагою до природи.

В Україні офіційно стартував проект розвитку сільських територій

В Україні відбулося офіційне відкриття міжнародного проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку». Його мета — сприяти комплексному економічному зростанню шляхом розвитку сільських територій та аграрного сектору в цілому.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Один із пріоритетів Мінагропроду — розвиток сільських територій. Завдяки реалізації проекту збільшиться обсяг інвестицій, з’являться нові робочі місця для сільського населення. Тим самим, покращиться їх добробут», — заявив міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий.

Проект USAID працює над зниженням бар’єрів для бізнесу, формуванням кращих умов для діяльності малих і середніх аграрних підприємств. Серед важливих завдань — забезпечити можливості для працевлаштування сільського населення та привабливі умови проживання в сільській місцевості України.

Також важливими напрямками роботи Проекту є підвищення конкурентоспроможності української аграрної продукції, впровадження міжнародних стандартів якості та безпечності, доступ національних сільгосптоварів до нових експортних ринків ЄС.

Крім того, Проект націлений на створення прозорих нормативно-правових засад функціонування ринку землі, а також впровадження реформ, які дозволять залучити кошти до модернізації систем зрошення земель.

«Співпраця України та США триває вже понад 25 років. В рамках цього партнерства на сьогодні вже діє 4 програми підтримки розвитку агросектору. Сподіваюсь, що нова програма Проекту посилить вже існуючі результати та призведе до нових», — відмітив міністр.

Вибір читачів за тиждень

Відео