Віра Олександрович

Тернопіллю дуже поталанило із аграріями, вважає Ігор Комендат (відео)

Підсумки діяльності органів Державної фіскальної служби у Тернопільській області у минулому році підбив керівник цієї служби Ігор Комендат.

Сьогодні, 1 березня, він скликав прес-конференцію, де проілюстрував сухі цифри, що свідчать про діяльність податкової у плані наповнення бюджетів, за допомогою дуже зручних і зрозумілих слайдів.

[embed]https://youtu.be/18vts3_6ZiA[/embed]

- Річний звіт ДФС це, по суті, статистична звітність, а тому вона не є особливо цікавою для широкого загалу, - визнає Ігор Комендат. – Але це важливо, бо визначає бюджети наших сіл і міст. Тому ми насамперед будемо звертати увагу на сплату місцевих податків і зборів.

Податкову базу у нашій області, за його словами, формують три основні галузі: торгівля, сільське господарство і промисловість. Відповідно, вони і забезпечують основні надходження до бюджетів краю.

-У 2016 році до бюджетів усіх рівнів надійшло 3 млрд 678,6 млн грн податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на фіскальні органи, - додає фахівець. – А це - 112,7% індикативного показника ДФС України, тобто «плюс» 415 млн грн.

[embed]https://youtu.be/VLQJ9gv02kM[/embed]

Якщо до державного бюджету найбільшу частку доходів забезпечує промисловість, то місцеві бюджети переважно наповнюють наші аграрії, каже Ігор Комендат. Причому у переліку найкращих платників – кластер «Агропродсервіс».

-Торік аграрії сплатили 370 млн грн, або 17% загальних доходів, другу позицію займає торгівля – 298,8 млн грн, або 14%, промисловість до місцевих бюджетів забезпечила 251 млн грн, або 12%, - уточнює Ігор Комендат.

Втім, найбільше надходжень до бюджетів усіх рівнів надійшло від платників, які перебувають на обліку у Тернопільській об’єднаній ДПІ - трохи більше половини усієї суми. Це, на думку Ігоря Комендата, має стимулювати громади в інших районах краю до залучення інвесторів. Причому найвигідніший варіант – створення виробництва.

-Сільське господарство, у першу чергу, забезпечує ПДФО – податки із доходів фізичних осіб, - пояснює він. – Для нашої області характерною є сплата ПДФО із виплати паїв. Нам усім повезло, що на Тернопіллі не так багато агрохолдингів, незареєстрованих у нашій області. Це є «плюсом». Йде здорова конкуренція, а тому підвищуються виплати за паями. Зростають не лише надходження до бюджетів, а й доходи населення. Крім того, аграрії усе частіше проявляють себе як соціально відповідальні роботодавці.

[embed]https://youtu.be/ZZ-isp03eOo[/embed]

Окрім того, під час зустрічі йшлося про результати роботи у січні-лютому цього року, а також - зміни і новації у податковому законодавстві. Про це «Терен» розповість згодом.

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео