Оксана Бучко

Як тернополянам зекономити 60% коштів на оплату тепла

8101520-168988

Для економії близько 60% коштів на опаленні та гарячій воді віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко пропонує програму Фонду енергоефективності теплової модернізації житлових будинків. Про це повідомляє DT.UA.

За його словами, завдяки технологіям будинки з найнижчого класу енергоефективності переведуть у європейський.

- Найлегше оцінити користь енергоефективності за шкалою вартості комунальних послуг у квартирі. Опалення однокімнатної квартири в енергоефективному будинку коштує втричі менше, ніж у будинку типової радянської забудови, - пише Зубко. - Економія платежів за тепло, електрику і газ після термомодернізації становитиме від 20% до 60%, залежно від обраного пакету. Відтак, на кожних 100 гривень, витрачених на комунальні видатки, родина заощадить від 20 до 60 гривень.

За рахунок економії будуть сплачувати кредитні кошти, які домовласники повертатимуть банку.

- Із 1000 грн економія може сягнути 600 грн, які, за потреби, щомісяця перераховуватимуться на виплату кредиту, - зазначив він. - Фонд надасть допомогу в розмірі 20-50% загальної вартості проекту, що зменшить навантаження на відповідального домовласника, котрий проведе модернізацію. Цих коштів буде достатньо, аби скористатися практично безвідсотковим банківським кредитом на термомодернізацію. У підсумку родина отримає оновлений будинок із економним споживанням теплової енергії, щомісячним заощадженням на опаленні та гарячій воді до 60% коштів. Здійснити проект реально за 3-5 місяців, а окупиться він приблизно за 2-3 роки.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео