3 березня в історії Тернопільщини

3

Цього дня народилися:

кобзар, композитор, поет, художник, фольклорист, громадсько-культурний діяч Михайло Баран (1928, с.Хмелиська Підволочиського району - 15 січня 2004, м. Львів).

музикант, громадський діяч Олег Ґерета (1940, с.Скоморохи Тернопільського району).

3 березня. Цей день в історії Тернопільщини

священик, літератор, видавець, громадсько-освітній діяч Лев Джулинський (1847, с.Лапшин Бережанського району  - 11 жовтня 1923, там же).

український футболіст, тренер. Заслужений працівник фізичної культури і спорту, директор Тернопільського педагогічного ліцею спортивного профілю Василь Івегеш (1961, смт Королево Виноградівського району Закарпатської області).

Ivehesh-Vasyl-Petrovych-15031528.jpg

педагог, громадська діячка Євгенія Новосад (1928, с. Вербовець, нині Лановецького району);

розвідник-снайпер 24-ої окремої механізованої бригади Віктор Семчук. Отримавши диплом, хлопець пішов служити в Яворівську військову частину за контрактом, звідки у травні 2014 його батальйон відправили на схід України, спочатку до Луганська, потім - до Слов'янська, Донецька. Загинув 19 червня 2014 у бою, що точився під смт.Ямпіль та с.Закітне Донецької області. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). (1991, c.Залав'є Теребовлянського району - 19 червня 2014, с.Закітне Донецької області).

Результат пошуку зображень за запитом "Віктор Семчук"

релігійний діяч Никон-Микола Свірський (1918, м-ко Товсте, нині смт.Заліщицького району - 31.07.2006);

літератор, журналіст, критик, перекладач Лев Турбацький (1876, смт.Підволочиськ - 8  лютого 1900, м.Львів).

правник, громадський діяч Віктор Цебровський (1878, с. Романівка, нині Тернопільського району – квітень 1940, м. Золочів, Львівська область).

депутат Тернопільської обласної ради Сергій Швець (1979).

Цей день в історії Тернопілля:

3 березня 1938 року - помер письменник, уродженець Підгаєччини Мелетій Кічура. Автор збірок поезій, літературознавчих статей, рецензій, нарисів про українських письменників. Переклав українською мовою твори Ш. Бодлера, Ю. Словацького, Ф. Шіллера й інших, німецькою — поезії Лесі Українки, Т. Шевченка. У 1933 р. М. Кічуру за сфабрикованим звинуваченням заарештували органи ДПУ.

3 березня 1943 року - УПА провела ряд бойових акцій на Кременеччині. В Бережцях УПА несподівано напали на німців і всіх ліквідували (10 чол.) Все майже забрали, втрат немає. В Манівцях відділ УПА напав на станцію німецької жандармерії. Ліквідовано 3-х противників. Внаслідок цього цілий терен був опанований повстанцями. Німці в страху сиділи в Кременці і тільки вдень робили напади на села.

3 березня 1951 року – в Німеччині помер один з організаторів Листопадового чину, сотник УГА, співзасновник УВО, адвокат, доктор права, уродженець Заліщиччини Іван Рудницький.

Щорічно 3 березня по рішенню конгресу від 1986 року Міжнародного ПЕН-клубу відзначається Всесвітній день письменника.

ПЕН-клуб — це організація поетів-романістів, яка була заснована в Лондоні ще в 1921 році. Ініціатором створення даної структури була англійська письменниця Кетрін Емі Доусон-Скотт. Найперший склад ПЕН-клубу очолив Джон Голсуорсі. Після першого конгресу ПЕН-клубу Лондона регіональні центри цієї організації з'явилися в 11 країнах світу. Зараз їх налічується вже близько 130.

Всі структурні підрозділи ПЕН-клубу виступають за принципи вільного поширення інформації на території всієї планети. Активісти організації, завдяки якій з'явився Всесвітній день письменника, публічно виступають проти придушення свободи слова і цензури. Вважається, що вільна критика — це необхідний елемент процесу економічного і політичного розвитку країн. Саме ці принципи озвучуються під час офіційних заходів, присвячених даному святу.

А ще сьогодні – День професійного сержанта в Україні.

Це професійне свято було введено з метою підтримки і підвищення престижу військової служби за контрактом на посаді сержантського і старшинського складу, а також подальшого патріотичного виховання військових кадрів України.

3 березня в системі всесвітніх і міжнародних днів ООН відзначається Всесвітній день дикої природи. Резолюція про заснування цього всесвітнього дня була прийнята 20 грудня 2013 року на 68-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Весь світ сьогодні відзначає Міжнародний день охорони здоров'я вуха і слуху.

Це свято було засновано Всесвітньою організацією здоров'я, його метою є підвищення обізнаності населення про можливі проблеми слуху, а також проведення профілактичних заходів, спрямованих на попередження розвитку захворювань вуха.

3 березня відзначається Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку.

Вроджені вади розвитку (ВВР) – головна причина малюкової смертності в розвинутих країнах світу.

Мета відзначення цього Дня у всьому світі – покращити поінформованість суспільства про причини ВВР, запровадити програми первинної профілактики ВВР, розширити мережу інформаційних ресурсів і служб з опіки хворих та їхніх родин.

Проблеми, пов‘язані з ВВР, особливо актуальні в Україні. Популяційний моніторинг ВВР за міжнародними стандартами, який проводиться понад 15 років у Рівненській, Волинській, Хмельницькій  областях, щорічно виявляє понад 1500 уражених вадами немовлят. ВВР є причиною біля 25% випадків малюкової (у віці до 1 року) смертності (у Рівненській області це біля 40 дітей щороку).

Результат пошуку зображень за запитом "Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку"

Іменини сьогодні святкують Лев, Кузьма, Віктор, Василь, Агапіт.

Вибір читачів за тиждень

Відео