Свій день народження айдарівець з Борщева Вадим Цукерник відзначить за гратами

17021752_862593087216251_2279153101374993508_n

1 березня у Галицькому районному суді відбулось чергове засідання щодо зміни чи продовження міри запобіжного заходу для айдарівця Вадима Цукерника.

Як розповіла zvistka.net.ua Олена Яворська, яка разом з однодумцями та активістами намагається захистити Вадима і бореться за його звільнення, засідання розпочиналось мирно і тихо. Прокурор зі слідчим знову розпинались перед суддею, не підготувавши жодного нового вагомого аргументу, щоб виправдати тримання Вадіка під вартою. Прокурор говорив про якихось недопитаних свідків – «мертвих душ», яких насправді-то і не існує, та про те, що Вадік ніби-то переховувався від слідства, хоча в розшуку він не перебував і весь час проводив в себе вдома. А клопотання про взяття на поруку від народного депутата Юрія Тимошенка, аргументи адвоката та самого Вадима взагалі добивали сторону обвинувачення. Суддя також чітко назвала аргументи обвинувачів пустослівними та не вартими уваги. Врешті-решт суддя пішла в нарадчу кімнату аж на годину.

І тут, зі слів активістки, почалось найцікавіше. Спочатку представник прокуратури вирішив, що будь-які методи хороші, та зробив кілька дзвінків, після чого, мов за командою, появилась ціла група людей з різними плакатами. Як виявилось згодом, ці самі люди, з аналогічними плакатами та гаслами уже встигли «засвітитися» на іншій акції, яка відбувалась під стінами львівського суду місяць тому, виступаючи проти звільнення Дмитра Гаврилюка. Минуло дві години і увесь цей обурений натовп тихо покинув місце своєї акції, люди сіли в автобус і поїхали геть, тільки підтвердивши гадку активістів стосовно проплаченості демонстрації.

Усе завершилось очікувано, хоча друзі Вадима, якого також приїхав підтримати народний депутат Юрій Тимошенко, до останньої миті сподівались, що їм вдасться допогтись зміни міри запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт. Суд продовжив термін тримання під вартою до 26 березня.

Самому Вадиму, як стверджує Олена, морально було важко витримати цю акцію, адже він отримав величезну порцію незаслужених звинувачень у злочинах, до яких ніякого відношення не має. Але коли його виводили після другого засідання, він підняв голову і посміхнувся друзям, показавши цим самим, що зможе витримати все. Фізичний стан Вадіка також вже кращий, на хвороби 20-річний хлопець не скаржиться.

З власних джерел нам вдалось довідатись, що після ряду публікацій в ЗМІ та старань адвоката і активістів, які боряться за звільнення хлопця, ситуація з утриманням в СІЗО пішла на покращення. Після заяви в поліцію до Вадіка приходила перевірка, виявили ряд порушень в плані умов і в той самий день перевели до нової, вже третьої камери. Умови покращились. Тобто тиску з боку саме адміністрації та працівників вже немає. Але ситуація з моральним тиском через заборону побачень, листування залишилась незмінною.

Сьогодні, 3 березня, Вадиму Цукернику виповнюється 21 рік. Суд не зробив йому подарунок, але він сильний, незважаючи ні на що.

Вибір читачів за тиждень

Відео