Віра Олександрович

Схеми: підприємство на Тернопіллі зареєстрували на підставну особу

оборудка

Не допустити здійснення незаконних експортних операцій намагаються у Головному управлінні Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) у Тернопільській області. А тому вчинки працівників контролюючої служби мають підстави.

Попри це, у кінці лютого ряд електронних ЗМІ розмістив недостовірну інформацію, що супроводжувалася коментарем одного із адвокатів. Йшлося, начебто, про неправомірні дії співробітників податкової міліції ГУ ДФС в області.

Податкова міліція у межах повноважень, встановлених Податковим кодексом України, виявляє кримінальні та інші правопорушення у сфері оподаткування, митній і бюджетній сферах, - пояснили у податковій. - Під час проведення таких заходів у грудні минулого року викрили посадових осіб одного із підприємств, які намагалися експортувати за кордон понад 67 тонн квасолі, вартістю 878 тис. грн - на підставі митних декларацій, у яких внесли завідомо недостовірні відомості.

Враховуючи наведене, у слідчому управлінні фінансових розслідувань ГУ ДФС в області із дотриманням вимог Кримінального процесуального кодексу України розпочали кримінальне провадження за фактом внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів.

На підставі ухвали суду на сільськогосподарську продукцію наклали арешт, - пояснюють у податковій. - Після чого її, із дотриманням вимог закону, передали на відповідальне зберігання підприємству, яке володіє необхідними для цього складськими приміщеннями.

Згодом, у ході розслідування встановили: підприємство-експортер було зареєстроване на підставну особу, яка жодних фінансово-господарських операцій не здійснювала, податкової звітності не подавала. Тобто, підприємство-експортер створили з метою участі у протиправній схемі, суть якої полягала у здійсненні незаконних експортних операцій із вивезення за межі території України сільськогосподарської продукції, ухиленні від сплати податків і неповерненні виручки в іноземній валюті.

Враховуючи це, у січні 2017 року у слідчому управлінні фінансових розслідувань розпочали кримінальне провадження за фактом фіктивного підприємництва, - продовжують фахівці відділу організації роботи ГУ ДФС в області.

Крім того, у ході слідства встановили: невідомі особи, використовуючи реквізити суб’єкта фіктивного підприємництва, наприкінці 2016 року через митниці інших регіонів України здійснили митні оформлення сільськогосподарської продукції на суму близько 2 млн доларів США. Тож про вказані факти поінформували відповідні митні органи.

Із врахуванням наведеного ми заявляємо: поширення недостовірної інформації свідчить про намагання вчинити тиск на хід розслідування кримінального провадження та перешкодити встановленню істини у справі, - стверджують у Головному управлінні ДФС в області.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео