Шевченківські дні у театрі ляльок

20170218.top

Щороку 9 березня всі українці святкують день народження Тараса Григоровича Шевченка – генія українського народу, видатного поета і прозаїка, майстерного художника та громадського діяча. І хоч пройшло понад 200 років від дня народження Кобзаря, його твори єднають українців та зміцнюють патріотичний дух нації.

Доброю традицією у театрі ляльок стало вшанування пам’яті Тараса Шевченка показом героїко-патріотичних вистав: «Тарасова казка» та «Козацькі вітрила». Автори п’єс відомий тернопільський письменник заслужений діяч мистецтв України Богдан Мельничук та головний режисер театру заслужений артист України Володимир Лісовий у творчому тандемі створили п’єси, які знайомлять дітей з видатними історичними постатями та подіями і сприяють духовному вихованню підростаючого покоління.

Біографія Шевченка багатогранна та хвилююча. Ми багато можемо прочитати про життя поета – про його молодість та зріле життя, а от що ми знаємо про його дитинство? Інформації про цей період не так вже й багато. І саме постановка «Тарасова казка» розповідає про дитячі роки майбутнього генія. У виставі поєднується сьогодення та далеке минуле. Дівчинка Оксанка, готуючись до Шевченківських днів у школі, створює ляльку маленького Тарасика та дівчинки, у якій можна впізнати її саму. Оксанка хоче дізнатись більше про дитинство великого поета, адже згадок про ці роки, небагато. І от…трапляється неймовірне – Оксанка-лялька, разом з ляльковим Тарасиком, вирушає у його дитинство. Впродовж усієї вистави з’являються містичні образи: Примара забуття, яка прагне того, аби діти збились з правильного шляху, та Добра пам’ять, яка протистоїть Примарі і допомагає дітям протягом усієї мандрівки. Дівчинка Оксанка дізнається багато цікавих історій від Тарасика, зустрічається із чумаками, усвідомлює, хто такий пан, знайомиться з батьками-кріпаками майбутнього поета та славними козаками, які віддали своє життя за волю України. Саме славнозвісні козаки вручають маленькому мужньому хлопчику з великим серцем, головну зброю у боротьбі за волю – перо та фарби. Прокинувшись, дівчинка не може збагнути – це був сон, чи реальність. Проте, подарована Тарасиком квітка соняшника, стала незаперечним доказом того, що все було насправді.

Надзвичайно гордився приналежністю до козацтва Тарас Григорович Шевченко. Саме тому він так натхненно оспівував славнозвісних запорожців у своїх творах, і не дивно, що образ козака є одним із основних у його поетичному доробку. Саме тому, у шевченківські дні дуже влучним є показ казки-легенди «Козацькі вітрила», яка розповідає про героїчну боротьбу українського козацтва, величні подвиги, та слугує прикладом для малечі. Втіленням хоробрості і незламності духу є козак Северин та його побратими Максим і Назар. Злий Змій хоче винищити усе козацтво, тому він топить козацький корабель. Проте Северин вижив, і разом зі своєю вірною подругою шаблею прагне покарати Змія. У нагоді головному герою стає вишита дружиною сорочка, яка перетворюється на вітрило корабля. Дорогою Северин зустрічає інших козаків – Максима та Назара, які віддають йому свої святкові вишиванки на вітрила. Летючий корабель наздоганяє Змія, козаки карають свого ворога та вирушають на Січ.

Показ героїко-патріотичних вистав проходитиме з 5 по 12 березня. Детальніше - на сайті teatr.te.ua.

Окрім стаціонарних вистав, 9 березня лялькарі вирушать у с. Байківці, де проходитимуть урочистості біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Після цього громаді села покажуть героїчну казку «Козацькі вітрила».

Вибір читачів за тиждень

Відео