Тернополяни можуть передихнути: прихованої мобілізації не буде

unnamed (5)

У Генштабі пояснили ситуацію, яка стосується певних положеннь Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби», який ще делікатно називають “прихованою мобілізацією”.

Закон, що викликав переполох, набрав чинності ще 7 січня. В цей час тернополяни голосили про можливість призову військових лав офіцерів запасу - випускників військових кафедр вищих навчальних закладів.

Тепер, коли заступник начальника Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних сил України полковник Марк Андрусяк роз’яснив ситуацію, все стало на свої місця і люди трішки заспокоїлися.

Законодавча норма про призов такої категорії офіцерів запасу була з моменту набуття чинності Закону «Про військовий обов’язок та військову службу» у 1992 році і в новій його редакції з 2008 року. Зараз законодавство унормовує такий вид служби в особливий період, пишуть на сайті “Урядовий кур’єр”.

В загальному, до офіцерської служби за призовом можуть залучати тих громадян України, які закінчили програму підготовки офіцерів запасу, віком до 43 років, що не проходили військову службу і придатні за станом здоров’я, але слід пам’ятати, що це не відбудеться автоматично, із набуттям чинності нового закону. До того ж, цих військовослужбовців залучатимуть до участі в АТО лише за добровільним зголошенням. Першоджерело «Урядовий кур’єр»

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео