9 березня в історії Тернопільщини

9

Цього дня народилися:

адвокат, доктор права, громадсько-політичний діяч, делегат УНРади ЗУНР від Заліщицького повіту, комісар Борщівського повіту в період ЗУНР, посол сейму Польщі Василь Бараник (1880, с.Кобиловолоки Теребовлянського району - 28 червня 1941, м.Тернопіль).

педагог, громадсько-політичний діяч Тарас Гребеняк (1967, м. Тернопіль);

інженер, громадський діяч Анатолій Жейнов (1957, с. Косів, нині Чортківського району);

Пов’язане зображення

український музикант, заслужений артист України, президент Західно-Української Мистецької Асоціації «МУЗА» Олег Кульчицький (1958, м.Теребовля). Виступав із ВІА «Ватра». 1988 створив ансамбль «Гурт Олега Кульчицького». Дав понад 600 сольних концертів у м.Львів, близько 100 - у місті Київ; гастролював у Бельгії, Канаді, Німеччині, США, Франції, Шотландії та ін. країнах. Автор музики до пісень.

Результат пошуку зображень за запитом "Олег Кульчицький."

іудейський проповідник, теолог Авраам-Яків Марк (1897, с. Устечко, нині Заліщицького району – 1941, м. Чернівці;

український мовознавець, філолог і культурний діяч Василь Сімович (1880, с.Гадинківці Гусятинського району - 13 березня 1944, Львів).

Цей день в історії Тернопілля:

9 березня 1895 року – греко-католицьким парохом церкви Різдва Христового Тернополя став о.Володимир Громницький. Був патріотом, фундатором та учасником майже усіх українських інституцій, доброю і співчутливою людиною. Помер 23 листопада 1938 р. у м. Тернополі. В пам'ять про вірне служіння Богові й рідному народові його ім'я увічнене в назві однієї з тернопільських вулиць.

9 березня 1944 року - полк Червоної армії, з танками і мотопіхотою, зі сходу прорвалися в Тернопіль. У місті розгорнулися запеклі бої. Один із перших танків, який в’їхав у місто, зруйнував головні телефонні лінії. В рядах німецьких військ виникла паніка. Вони почали хаотично відступати на захід. Паніку подолали завдяки польовій жандармерії. Радянські війська вдалося витіснити.

9 березня 1982 року – у Тернополі, біля драмтеатру, урочисто відкрили бронзовий пам’ятник Тарасу Шевченку, взамін типового, бетонного, встановленого у 1952 році. Автором автора нового монументу став тернопільський скульптор Микола Невеселий.

9 березня 1990 року – єпископ-помічник кардинала Любачіського владика Михаїл Сабрига привіз зі Львова вістку, що церква Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ в м.Тернопіль отримала статус єпархіального.

9 березня відзначається неофіційне свято всіх диск-жокеїв — Всесвітній день ді-джея. У 2002 році це свято придумали представники Міжнародної клубної індустрії. За задумом професійне свято ді-джеїв завершує традиційний тиждень благодійних акцій, спрямованих на надання допомоги дитячим організаціям. Зв'язати ці два явища — музику та благодійність — придумали в організації Nordoff Robbins Music Therapy. Вона практикує лікування людей за допомогою музики.

Звичаєм Всесвітнього дня ді-джея є передача всієї виручки, яку в цей день отримують ді-джеї клубів і радіостанцій, різним дитячим фондам. Цю акцію постійно підтримують MTV, Galaxy, Hello, Face, Sister Bliss і багато музичних та танцювальних колективів світу.

Диск-жокей — це людина, яка дарує оточуючим музику. У сучасній індустрії розваг є кілька типів диск-жокеїв. Зокрема, найбільшу аудиторію слухачів мають ді-джеї радіо. Клубні ді-джеї часто не обмежуються виступами в нічних розважальних закладах і збирають цілі стадіони людей.

А ще сьогодні святкують День народження Тараса Шевченка.

У дохристиянські часи 9 березня відзначали Свято Матері Землі. Вшановували її жертвою у вигляді чотирикутного хліба, що символізувало чотири сторони світу. Хліб розкришували на полі, закликаючи весну і птахів. І вірили, що побачити цього дня у небі жайворонка або лелеку – на щастя.

За церковним календарем 9 березня вшановують перше і друге Віднайдення голови Іоанна Хрестителя та преподобного Еразма Печерського.

Іменини сьогодні святкують Іван, Іларіон, Еразм.

Вибір читачів за тиждень

Відео