Орест Сарматський

Агро-новини 9 березня

бер09

Учені вивели свиней, які протистоять вірусам

Вчені з Університету Единбургу вивели породу свиней, які показують стійкість до репродуктивного та респіраторного синдрому свиней (PRRS) — основного вірусного захворювання, поширеного в більшості країн, де розвинуте свинарство, і за оцінками, коштує тільки європейській галузі більше € 1,5 млрд щорічно.

Про це повідомляється на сайті університету.

Попередні дослідження показали, що вірус PRRS вражає імунні клітини під назвою макрофаги. Молекула на поверхні цих клітин, яка називається CD163, грає ключову роль у можливості вірусу PRRS розвинути інфекцію.

091
091

Група дослідників з Університету Інституту Рослін (Roslin Institute) в Единбурзі, у співпраці з Genus, використали інструмент редагування CRISPR/cas9, щоб вирізати невелику ділянку гена CD163 в ДНК-коді свиней. Випробування на клітинах свиней з модифікованим геном CD163 показало, що така зміна блокує вірус від розвитку інфекції.

Уточнюється, що «нові» свині несуть версію гену, який зазвичай мають бородавочники.

Український цукор спробували в Кот-д`Івуарі

Українським виробникам по результатам лютого вдалось наростити поставки цукру за кордон вдвічі порівняно з січнем — до 113,2 тис. т.

Про це повідомляє Національна асоціація цукровиробників «Укрцукор».

Відмічається, що найбільші поставки здійснювались до Кот-д'Івуару — 19,3 тис. т, на другому місці Лівія — 18,7 тис. т, а замикає трійку лідерів Мавританія — 16,5 тис. т.

092
092

«Як і в попередні місяці, український цукор йшов до Шрі-Ланки та М'янми, в лютому — 13,7 та 6 тис. т відповідно. Також виробники активно освоюють нові ринки і вперше український цукор спробували в Кот-д'Івуарі. Сумарно на 6 місяців поточного маркетингового року експортовано 522,9 тис. т цукру, що вже перевищило наші попередні очікування в 500 тис. т цукру на експорт за маркетинговий рік», — прокоментувала керівник аналітичного відділу «Укрцукор» Руслана Бутило.

Експерт вказав, куди йти Україні з продуктами глибокої переробки

Українські виробники матимуть велику перспективу на світових ринках, якщо реалізують експортний потенціал продукції з доданою вартістю.

Таку думку висловив незалежний експерт Дмитро Шульмейстер під час ІІ Аграрного експортного форуму: трейдинг і логістика, який відбувся в Києві.

0903
0903

«Поки що за інтенсивністю експортних операцій ми відстаємо навіть від наших сусідів, наприклад, Польщі, — зауважує експерт. — Хоча маємо зручне географічне положення,   логістичні шляхи, цікаві інноваційні рішення і вже освоїли виробництво багатьох нішових продуктів, в тому, числі органічних, які набирають популярності на ринку».

Особливо вигідним для просування української продукції з доданою вартістю Дмитро Шульмейстер вважає регіон MENA — країни Близького Сходу та Північної Африки з населенням майже у 400 млн людей, де за останні 50 років помітно виріс рівень споживання.

Вибір читачів за тиждень

Відео