«Шикуємо» в Тернополі на 1$: 50 таблеток валеріанки, три буханці хліба чи горнятко кави…

8cj026o10j6

Журналіст «ВЗ» перевірила, що сьогодні тернополяни можна купити за один долар.

За долар можна посмакувати молочною шоколадкою...
За долар можна посмакувати молочною шоколадкою...

На валютному ринку України постійні хвилювання-коливання. Але після  чергового стрибка долара наприкінці минулого року гривня останнім часом “тримає удар”. 1 січня середній курс був 26,8−27,5 грн. за долар, а 16 лютого — 27,35−27,5. Хоч ціни в магазинах вказані у гривнях, українці   звикли перераховувати ціни у валюту. Якщо перевести у долари мінімальну пенсію, яку отримують мільйони українців, виходить трохи більше 40 доларів! Вираховуємо з цієї суми витрати на комуналку, і виходить, що чимало наших громадян змушені жити на один долар на день. Вирішила перевірити, що можна купити за долар. Тобто за 27 гривень.

...або, доплативши 25 копійок, і вершковим маслом.
…або, доплативши 25 копійок, і вершковим маслом.

Дорогою розповіла про ідею колежанці, вона посміялася: “Зараз за ці гроші хіба кави поп’єш у пристойній кав’ярні”. На роботу зазвичай добираюсь трамваєм.  За ці гроші можу тринадцять разів проїхатись на трамваї чи шість разів — на маршрутці  На авто з “шашечкою” не розраховую. Тариф на таксі у Львові  стартує від 30 гривень.

Кави  випити можу (коштує в середньому 25 гривень), але грошей на їжу не залишиться. Можу хіба що зігрітися чаєм за 10 грн. Перекусити у кав’ярні  за долар не вдалось. За салат чи тістечко просять від 30 гривень. “У деякі кав’ярні можна приходити зі своїм горнятком, тоді кава “з собою” буде на 3−4 гривні дешевшою. Також є знижки на ранкову каву, наприклад, з 9−12 години вам “скинуть” до 50%”, — каже бариста у “віконці” з кавою.

Йду на базар. Тут можна зекономити, якщо добре торгуватися. На “бакс” можу, наприклад, купити близько 3 кг  картоплі (6 грн./кг). Курячих крилець за 27 грн. можна купити близько 900 г (28−30 грн./кг),  свинини —  400−500 г (50−70 грн./кг). Продавці на ринку радять приходити під вечір — буде дешевше. “Ніхто не хоче тягнути додому непроданий товар, тому на  картоплі, моркві чи яйцях можна зекономити близько п’яти гривень”, — радить пані Світлана. Її “колега”  додає, що якщо усміхнутися, сказати “будь ласка” та “дякую”, то продавець може скинути ще 2−3 гривні.

У супермаркеті за долар можна купити три буханці білого хліба, або два  літри молока, або 12 курячих яєць, або 3 кг пшеничної крупи.

А як щодо духовної їжі? Нові екземпляри світової класики, звичайно, не по кишені (від 60 грн. за книгу), але на “блошиному ринку” біля пам’ятника Івану Федорову можна знайти книги на будь-який смак за ціною від 15 грн.

В аптеці на 27 гривень запропонували “насипати” 50 таблеток валеріанки, дві пачки “аскорбінки” чи чотири упаковки таблеток “від голови” за 5,95. “Ціни на   дієві та якісні, часто імпортні ліки починаються від 40 гривень. На 27 гривень можна купити пачку активованого вугілля, “гематогенку” чи кілька льодяників від болю у горлі”, — пояснює фармацевт Антоніна.

Не по кишені, у якій лише один сиротливий долар, виявились і розваги. На квиток у кіно чи театр не вистачить. Ціни на кіносеанс стартують від 50 гривень,  у театр — від 60. Тож послухала безкоштовний концерт вуличних музикантів на площі Ринок… Вхід до більшості музеїв коштує 15−25 гривень. Якщо не їсти і не пити цілий день, то можна насолодитися виставкою сучасного мистецтва чи відвідати картинну галерею.  Хоча, якщо стежити за інформацією музеїв,  туди можна потрапити безкоштовно.

Вибір читачів за тиждень

Відео