Віра Олександрович

Тернополяни – проти забудови на вулиці Львівській (фото, відео)

Львівська (Copy)

Звичайні тернополяни традиційно шукають розуміння і підтримки у місцевих депутатів. Адже навіть акції спротиву часто не дають жодних результатів, бо забудовники дбають лише про свої інтереси, стверджують люди.

Так, на засідання сесії міської ради, що відбулося 24 лютого, завітали відразу кілька груп активістів («Терен» докладно писав про те, що відбувалося у залі засідань, ТУТ, ТУТ і ТУТ). Ініціативну групу мешканців вул. Львівської, 2 (дім, що навпроти головного корпусу економічного університету, поруч із майданом Перемоги – прим.) представляли троє тернополян.

За їхніми словами, ділянку площею 0,065 га – тобто близько 6 соток просто під вікнами у людей - хочуть забудувати. І нікого не бентежить, що нова будівля постане лише за 9 метрів від старого житлового будинку і закриває від сонячного світла вікна на кількох поверхах. На тому клаптику, який захищає людей від вихлопних газів, що надходять із пожвавленої траси, навіть дерева почали зрізати. Звісно ж, це відразу спричинило протест. Але забудовник від своїх планів не відмовився, розповідає голова ініціативної групи мешканців вулиці Львівської, 2 Віктор Роздобудько.

[embed]https://youtu.be/OSWJ3-exaUQ[/embed]

Підтримали його і дві представниці громади, які теж вийшли до трибуни. Виявляється, ділянка раніше належала ПП «Фаворит», тобто жеку, що обслуговує сусідні будинки. Люди той шматок вважали своєю прибудинковою територією. Проте у 2013 році міськрада ухвалила рішення передати ділянку КЖЕП «Сонячне». А згодом воно вирішило розпочати забудову. Тоді й з’явилося приватне підприємство «Новий світ» - як реалізатор чергового інвестиційного проекту.

Тим паче, зверніть увагу на місяць і рік, коли була передана земля. Це був лютий 2014 року, коли на Майдані гинули люди, - емоційно зауважила одна із жінок. – Мешканці будинку не згодні із таким свавіллям. Вони пропонують перевірити законність передачі землі, адже перекривають сонце і кисень до їхніх осель.

Львівська2 (Copy)
Львівська2 (Copy)

Активісти розповіли, що на майдані Перемоги - і так уже достатньо торговельних закладів. Натомість люди пропонують альтернативу – сквер на честь загиблих в АТО бійців. Раніше у їхньому будинку жив «Почесний громадянин Тернополя» Зіновій Флекей – боєць батальйону «Збруч», похований на Алеї Героїв, що на Микулинецькому цвинтарі. Його пам'ять та пам'ять інших бійців і хочуть вшанувати на тому клаптику під вікнами.

Наразі депутати погодилися розібратися у справі – 37 «за». Висновок має зробити і повідомити раді профільна комісія. До речі, їй відразу порадили подумати про інший шматок землі, який можна запропонувати підприємцю замість тієї ділянки, на якій планують облаштувати сквер.

Депутати5 (Copy)
Депутати5 (Copy)

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео