Грип «господарюватиме» в Україні до кінця березня

uskladneniapneumonija1-0822e3cddfb878695ce140c2b9045f77

Як вберегтися від його небезпечного ускладнення — пневмонії?

Цієї зими на грип та ГРВЗ перехворіло 15% українців. Епідсезон 2016/17 за останні п’ять років виявився найтяжчим. Грип часто давав ускладнення у вигляді пневмонії. Десятки хворих померло. Ті, кому вдалося справитися із запаленням, згадують: щоб здолати недугу, приймали по кілька курсів антибіотиків. Кажуть, настільки важко переносили хворобу чи не вперше в житті, пише wz.lviv.ua.

«Більшість українців не може похвалитися міцним імунітетом. Переживають постійні стреси — на роботі, вдома, коли вмикають телевізор. А людина, яка перебуває у стані хронічного стресу, забуває про те, що треба нормально харчуватися, не висипляється, може шукати заспокоєння у цигарках, алкоголі, надмірній кількості солодощів», — каже завідуюча Центром клінічної імунології Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Ольга Малишок. Додає: цього року випадків запалень легень було багато, бо люди до останнього відкладали візит до лікаря і не робили щеплення від грипу. Вакцина не захищає від вірусу, але захищає від ускладнень, від яких щороку вмирає від 250 тис. до 1 млн. людей у світі.

2 млн.

Стільком українцям з групи ризику треба щепитися від грипу, щоб віруси, які його викликають, не поширювалися (згідно з рекомендаціями ВООЗ). У цьому епідсезоні вакцинувалося лише 35 тис. осіб.

Лікарі застерігають: попри плюсову температуру, говорити про завершення небезпечного періоду можна буде не раніше, ніж у кінці березня.

Запалення легень: кому загрожує?

  •  якщо заразилися високопатогенним штамом грипу, який часто ускладнюється позалікарняною пневмонією, що характеризується важким перебігом. Однак визначити на око, яким саме, не зможете ні ви, ні лікар. Як бути у такому випадку? Коли бити на сполох? “Від легких і середньоважких форм грипу не вмирають. Вмирають від важких. Ті зазвичай починаються важко. Температура тіла у першу добу підвищується до +39°С і вище. З’являються виражені симптоми інтоксикації. Хворі ледве можуть самостійно піднятися з ліжка. Характерним клінічним симптомом є біль у грудині, що вказує на ураження трахеї. Виникає трахеїт (запалення трахеї). Закладеності і виділень з носа у перші дві доби немає. Цей симптом приєднується лише на третю добу хвороби”, — пояснює головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська;
  • не вакцинувалися від грипу (що цього року, що торік жоден з померлих від ускладнень не був щеплений). “Старший вік, наявність цілого ряду хвороб і навіть рак не є протипоказаннями до вакцинації (за винятком пацієнтів, які приймають великі дози гормонів чи цитостатиків)”, — запевняє лікар-імунолог Ольга Малишок. Тим, що потерпають від вроджених імунодефіцитів, хронічних захворювань легень, нирок, печінки, не мають селезінки, фахівець радить додатково щепитися від пневмококових інфекцій. Така вакцина захистить не лише від пневмонії, а й менінгіту та гострого отиту середнього вуха;
  •  пізно звернулися по медичну допомогу. Якщо людині не потрібен лікарняний, перш ніж викликати лікаря, вичікує у середньому 5−7 днів після появи симптомів. За цей час розвивається пневмонія;
  •  ви — старші 60 років і у вас є супутні захворювання (такі як цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, ожиріння, артеріальна гіпертензія тощо), які ускладнюють перебіг пневмонії і погіршують прогноз;
  •  ви — вагітна жінка, перенесли нещодавно операцію під загальним наркозом, тривалий час приймаєте антибіотики або хворієте на ВІЛ-інфекцію.

Симптоми пневмонії — погіршення самопочуття, сильна слабкість, підвищена температура тіла, кашель, виділення мокротиння. Але іноді цих ознак немає. На запалення вказує лише біль у спині, який пацієнт може сплутати з проявами остеохондрозу.

Якщо пневмонія не важка, немає вираженої інтоксикації, лейкоцитозу (підвищення кількості лейкоцитів у крові), не уражені інші органи, немає інших супутніх захворювань, запалення легень можна лікувати вдома. У період застуд та грипу всіх хворих кладуть у стаціонар, де вони цілодобово перебувають під медичним наглядом.

Самостійно вилікувати пневмонію неможливо. Зате можна спровадити себе на той світ.

Вибір читачів за тиждень

Відео