Орест Сарматський

Незряча дитина побачила перед нею світ, а утоплениця ожила (фото)

Паломники з Тернопільщини молились перед чудотворною іконою в Угорщині.

Група українських паломників, серед яких були і мешканці  Тернопільщини, взяла участь у святій літургії за мир в Україні у містечку Марія Повч, де є чудотворна ікона Божої Матері.

- У греко-католицькому василіянському монастирі, де є церква  святого Михаїла століттями зберігається чудотворна ікона Матері Божої Повчанської, що її греко-католики Закарпаття вважають покровителькою свого краю. Понад 50 вірян з різних областей України прибули сюди, аби у спільній молитві з місцевими жителями, представниками української діаспори в Угорщині попросити Всевишнього миру у нашій країні, сили духу тим, хто захищає її кордони від агресора, - сказав кореспонденту «ТЕРЕНу» священик Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ отець Володимир Кмита, який провів святу літургію у давньому храмі.

unnamed (34)
unnamed (34)

За словами священика, свята меса засвідчила, що і тутешні мешканці, і українські родини, які живуть в Угорщині поєднані у стремлінні до миру, спокою та процвітання України.

Під час паломницького туру Угорщиною упродовж вихідних віряни з різних областей України відвідали сакральні місця сусідньої держави, в тому числі храми та святі обителі, що в минулому належали Карпатській Русі.

unnamed (33)
unnamed (33)

Щодо самої чудотворної ікони Божої Матері в Марія-Повч, то вона, як пише «Промінь любові», належить до так званих «плакучих ікон».

unnamed (35)
unnamed (35)

Історія її така. В 1676 році замовив собі один селянин ікону Божої Матері. Вона мала бути намальована на дошці. Але кошти малювання були для нього завеликі і він її не викупив. Незабаром купив ікону інший селянин, Лаврентій Гурта, який подарував її до греко-католицької церкви в селі Повч. Ікону поставлено в церкві, але двадцять років вона була в тій церкві без особливого почитання, поки сама Пресвята Богородиця не привернула до себе увагу цього світу. 4 листопада 1696 р., люди, що були в церкві на Богослужінні, побачили сльози в очах Божої Матері, зображеної на цій іконі, і цей плач ікони Божої Матері тривав з перервами до 8 грудня 1696 р. Єпископ вислав комісію, яка ґрунтовно перевірила всі ці численні чуда, що діялися перед іконою Богоматері, та зокрема сам плач ікони. Комісія ствердила, що причиною сліз є тільки надприродна сила, що всі ті чуда справді є чудесною допомогою Пречистої Божої Матері через цю ікону. Після того змінено назву села Повч на Марія Повч, а ікону проголошено чудотворною. І так місцевість Марія Повч стала осередком побожних паломництв багатьох народів.

unnamed (37)
unnamed (37)

Після першого плачу св. ікони Божої Матері, прийшла туди одна мати з дитиною, яка помирала, доторкнулася нею до цієї ікони і дитина в одній хвилині стала здоровою. У 1814 році до ікони принесли  втоплену Вероніку Бомар і після молитви родичів дівчина ожила. Перед святим образом відбувались численні прозріння незрячих, а до глухонімих поверталися слух і мова. Вчетверте з’явилися сльози на іконі Божої Матері в Марія Повч в 1917 році. Тоді свідками цього чуда стали усі люди, які були в церкві. Нині чудотворна ікона, якій вклонилися тернополяни – учасники паломницького туру в Угорщину і надалі залишається заступницею тих, хто просить ласки і милосердя у Всевишнього.

 Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео