Оксана Бучко

Тернополяни на фестивалі побачать скульптури, які чули голос Ференца Ракоці

DSC_9130

Скульптури з 300-річних дерев, фольклорні українські пісні від угорського рок-виконаця, перекладений «Маніфест» Ференца Ракоці ІІ готують для тернополян на «Ференц-фест». Проведуть його 6-8 травня в Бережанському замку.

- Ми гордимось, що Ференц Ракоці ІІ проживав і працював у Бережанах, - говорить мер міста Володимир Музичка. - Він видав свій «Маніфест» (так звану «Бережанську відозву»), в якому закликав угорський народ до повстання проти австрійського панування. Угорці шанують героя і залюбки їдуть у наш край, щоб згадати його. Цього року приїде делегація з угорського міста Шарошпатак, де розташований замок Ференца.

Під час фестивалю планують підписати договір з угорським містом задля подальшої співпраці щодо розвитку історичних пам’яток, пов’язаних з постаттю Ференца.

DSCN0016
DSCN0016

- Ми плануємо реставрувати кімнату Ференца у Бережанському замку, - розповів один з організаторів фесту Ігор Мамус. – Також хочемо включити Бережани у проект від ЄС «По стежках Ференца Ракоці». Будемо брати приклад з угорців щодо оформлення музею. Бережани – прекрасне місто забутої в Радянському Союзі історії, яку слід відновляти.

До початку фестивалю в Бережанах будуть працювати музиканти та скульптори, які готуватимуть атмосферу свята. Планують підготувати постановку українських виконавців фольку, яку організує угорський рок-музикант, залюблений в нашу музику, Міклош. Також із старих дерев біля замку будуть виготовляти скульптури, які «чули голос Ференца». Із Угорщини перевозитимуть холодну зброю для театралізованої ходи фестивалю. А у меню гості матимуть бережанські страви , а також угорські сирні, м’ясні вироби та різні спеції.

На фестиваль із міського бюджету Бережан виділяють 30 тисяч гривень. Долучитись до проекту планує обласна влада. Організатори вітають ініціативу усіх охочих допомогти із житлом для гостей, а також додати пропозиції до культурної чи гастрономічної програми.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео