Віра Олександрович

У Тернополі Штаб блокади торгівлі із ОРДЛО працюватиме без партійних прапорів (фото, відео)

Штаб блокади торгівлі із ОРДЛО, тобто територіями, які проросійські бойовики називають «ДНР» і «ЛНР», створили у Тернополі.

До осередку сьогодні, 16 березня, приєдналися представники багатьох місцевих громадських організацій і партій, а також волонтери. Втім, активісти відразу домовилися, що не використовуватимуть жодних прапорів. Тож тим, хто хоче підтримати рух, а штаб є відкритим, варто це врахувати.

unnamed (3)
unnamed (3)

  • Ідея виникла спонтанно. Так само, як і ідея зібратися під стінами ОДА у ніч на 14 березня, - каже активіст ВО «Автомайдан» Ігор Василів. – Насправді громадські активісти прийшли під «білий дім» не щось захоплювати, а для того, аби не допустити провокацій. Адже це приміщення належить громаді. Саме тоді, власне, і виникла ідея створення регіонального штабу блокади торгівлі із окупантами.
[embed]https://youtu.be/2Iz541KfI60[/embed]

Діятиме осередок до того часу, поки у Верховній Раді не ухвалять Закон про тимчасово окуповані території. Причому – у тому варіанті, який розробляли експерти на чолі із нардепом Оксаною Сироїд. Він, на їхню думку, найповніший і найдосконаліший.

[embed]https://youtu.be/IS71Qk2YnwA[/embed]

unnamed (2)
unnamed (2)

Вояк АТО, а також учасник блокади ОРДЛО Віталій Фидрин розповів про те, що почув від народного депутата Тараса Пастуха (про стрілянину «Терен» писав ТУТприм.)

[embed]https://youtu.be/2ItYIPsfR8g[/embed]

Конфлікт, за його словами, виникає лише із представниками Донецької поліції.

[embed]https://youtu.be/RVXGAd8vp5g[/embed]

Головна мета штабу – надання достовірної та оперативної інформації про блокаду, адже тернопільські активісти - на зв’язку із центральним штабом і тими, нині перебуває на блокпостах, створених на сході. Окрім того, у штаб можна приносити речі для бійців, які беруть участь у блокаді. Виїжджати на ротації (по 7 днів – прим.) активісти також планують організовано.

unnamed (4)
unnamed (4)

  • Уже звернулися близько 50 тернополян, які хочуть поїхати туди і допомогти бійцям, - каже волонтерка Алла Борисенко, відома під псевдо «Чонгар». - Наразі ми готуємося до цієї поїздки, формуємо групу та шукаємо транспорт.

Окрім того, вона попередила про труднощі, на які нещодавно наштовхнулися медики, які їхали у бік передової і блокпостів блокади.

[embed]https://youtu.be/YaZNJFjEvdg[/embed]

Підтвердили її слова волонтер Петро Васько і координатор волонтерської групи громадської організації «Схід та Захід єдині» на Тернопільщині і в Західному регіоні України Василь Конько.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=kkcwOTfox6Y&feature=youtu.be[/embed] [embed]https://www.youtube.com/watch?v=kJ4brOOmmig&feature=youtu.be[/embed]

Тернопільські активісти нагадали, що головною метою блокади ОРДЛО було звільнення заручників і полонених. Але у цій справі зрушень – жодних. Проте є факти порушень, вчинених до ветеранів, які беруть участь у блокаді. Тож треба добитися, аби винні у побитті військових понесли за це покарання. Хоча їм наразі вручають нагороди.

  • Ми не їдемо воювати. Ми їдемо, аби забезпечити громадський контроль за виконанням рішення РНБО про блокаду торгівлі із ОРДЛО, - наголосив Ігор Василів.

Нагадаємо, депутати Тернопільської обласної ради 14 березня ухвалили заяву «Про засудження силового розгону 13 березня Редуту №3 імені добровольців 16-го батальйону 58-ї мотопіхотної бригади блокади торгівлі із окупованими територіями» (про це «Терен» писав ТУТприм.).

unnamed
unnamed

Фото і відео автора

Довідка. Для штабу вже створили сторінку у соцмережі. Офіс наразі діє за адресою: вул. Франка 12/ 22 (у приміщенні тернопільського осередку ВО «Автомайдан»). Контактні номери телефонів: 067-352-77-11 і 067-761-10-11. Для всіх, охочих допомогти, реквізити: картка ПриватБанку 5168742355050943. Отримувач Юрій Кулик.

Вибір читачів за тиждень

Відео