Віра Олександрович

Для декого на Тернопіллі уже горить зелене світло (фото, відео)

Низку довгоочікуваних законів щодо проведення децентралізації в Україні прийняли нещодавно у Верховній Раді. Для Тернопілля, де створили найбільше об’єднаних територіальних громад в Україні, це відкриє нові можливості, переконаний заступник голови обласної держадміністрації із питань децентралізації Олег Валов.

Нагадаю, ухвалення законів, що запускають другий етап децентралізації в Україні чекали ще із середини 2016 року. Втім, народні депутати добралися до них лише тепер (читайте також ТУТ, ТУТ і ТУТприм.)

[embed]https://youtu.be/OxeYy5RlQJw[/embed]

Так, уже в цьому році зможуть провести перші вибори у трьох громадах: Хоростківській, Товстенській і Зборівській. Юридично вони були сформовані ще торік, але Центральна виборча комісія (ЦВК) не пускала їх на вибори, аргументуючи тим, що деякі населені пункти входять до складу різних районів. Лише завдяки законопроекту «Про особливості добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів» процедура спрощується і ці громади отримають «зелене світло».

unnamed (26)
unnamed (26)

  • Ці три громади уже готують листи до ЦВК щодо призначення виборів, - каже він. – Адже Закон №5520 «Про особливості добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів», повністю врегулює це питання. Як проблему, яка існувала із допуском до об’єднання навколо міст обласного значення. Адже в цьому процесі теж зачіпаються межі районів.

Верховна Рада також прийняла Закон №4742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)». Він дозволяє старостам, які вже обрані і призначені, діяти у рамках діючого законодавства.

  • Інші закони - №4110 «Про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів» і №4772 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)», - продовжує чиновник. – Така новація дає можливість приєднувати інші села до громад, які уже діють. На Тернопіллі цього закону чекали, адже ми знаємо про бажання низки населених пунктів приєднатися до 20 існуючих громад, які продемонстрували свою успішність.
  • unnamed (27)
    unnamed (27)

Ухвалення Закону №2479 «Про службу в органах місцевого самоврядування» також, на його думку, мало б теж зняти чимало гострих питань. Утім, наразі трактувати норми нових законів (окрім того, що стосується старост – прим.) чиновник не береться, адже ще треба, аби ці документи підписав Президент.

[embed]https://youtu.be/H4URUh7qjYM[/embed]

Олег Валов принагідно зазначив, що цього року у представників обласної робочої групи із питань формування Перспективного плану формування територій громад змінився підхід до роботи. Вони постійно об`їжджають райони, проводять консультації, щоб зібрати інформацію для формування остаточного Перспективного плану. Незабаром настане черга об`їзду усіх громад, які планують об`єднуватися.

До слова, надалі на карті Тернопілля бачать максимум 50 громад, які врешті у ході реформи можуть об’єднатися навколо 30-ти реальних центрів. Мовляв, цей процес укрупнення уже пройшли за кордоном. Тож і нас він чекає.

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео