Оксана Бучко

Інклюзивна освіта на Тернопільщині має брак вчителів-асистентів (відео)

Навчати дітей з особливими потребами в загальноосвітніх закладах вважає правильним рішенням начальник управління освіти та науки області Ольга Хома. На Тернопільщині за схемою інклюзивної освіти навчається 68 школярів. Впровадження альтернативних навчанню у школах-інтернатах заходів повинні розглядати під час другого читання Закону про освіту.

 Проблеми освіти на Тернопільщині обговорили під час публічного звіту про використання обласного бюджету.

- Відсутність в школах вчителів-асистентів, які б могли приділити більше уваги дітям з особливими потребами, сповільнює запуск інклюзивної освіти, - говорить Ольга Хома. – Але при правильному підході можна досягнути вагомих результатів. Я навчала у загальноосвітній школі дівчинку з ДЦП середньої складності. Вона почала читати 70 слів в хвилину, переказувати, вчити вірші та самостійно себе обслуговувати. Тому школи-інтернати для таких дітей повинні відходити у радянське минуле. Мова йде про їх реорганізацію або ж закриття.

unnamed (10)
unnamed (10)

Минулого року на загальноосвітні школи-інтернати ( в тому числі санаторні) витратили 49, 6 млн грн з бюджету області, спеціальні загальноосвітні школи-інтернати та інші заклади освіти для дітей з вадами розвитку - 48 млн грн. На харчування в середньому 65 грн в день плюс використовували кошти благодійних внесків.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=LBtCVxagUjI&feature=youtu.be[/embed]

Щодо процедури влаштування в інтернатні заклади для дітей з фізичними вадами, часто туди потрапляють не за адресою, додала Ольга Хома. Це проблема медиків і батьків, які легковажно ставляться до оформлення діагнозів; а також керівників закладів, які штучно нарощують кількість дітей.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео