Віра Олександрович

20 громад Тернопілля хочуть приєднати інші села (відео, фото)

Прес (Copy)

Лідером реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні залишається Тернопільщина. Однак така історія успіху має як переваги, так і недоліки.

Тож тепер у нашій області хочуть перейти від кількості до якості, аби усі утворені громади врешті були самодостатніми. Тому, по-перше, у 20170-му зосередяться на укрупненні існуючих громад, по-друге, уже не створюватимуть надто дрібних – із 3-5 сіл (про труднощі, що виникали у ході впровадження реформи, «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.). Про це повідомив начальник управління містобудування та архітектури Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Харченко.

[embed]https://youtu.be/xuGaEwSzkbY[/embed]

За словами Володимира Харченка, близько 20 об`єднаних територіальних громад Тернопільщини уже оголосили про бажання розширення.

Вони показали хороші результати роботи після об`єднання, і це спонукає інші населені пункти приєднуватися до цих громад, - пояснює чиновник.

Харченко2 (Copy)
Харченко2 (Copy)

Він нагадав: 36 нині діючих громад охоплюють лише третину території області, тому рано чи пізно постане питання формування нових громад. Насамперед йдеться про формування об’єднань навколо районних центрів, адже там – і ресурс є, і інфраструктура, і кадри.

 – У нас залишилися поза процесом Ланівці, Збараж, Монастириська, Зборів, Підгайці і міста обласного значення - Бережани, Чортків, Кременець і Тернопіль, - каже він. – Громади там мають бути утворені за всіма ознаками. Тим паче, Закон №5520 врегулював процедуру формування громад навколо таких міст.

[embed]https://youtu.be/XeNJgER_bNg[/embed]

Остаточна кількість громад на Тернопіллі не повинна перевищувати 50. Утім, з часом їх має стати менше, адже малі громади об`єднаються із великими. Такі тенденції були під час реформи у Польщі. Тож можуть цілком реалізуватися і у нас, вважає директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак (читайте також ТУТприм.).

Гірчак (Copy)
Гірчак (Copy)

[embed]https://youtu.be/wYgzFq8Mcts[/embed]

Тож в Асоціації міст України уже запланували ряд тренінгів і навчань для представників громад, навіть запланували тури-екскурсії до успішних центрів об’єднань. Допомогти у просуванні реформи покликані і фахівці Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Якщо на першому етапі ми зосереджували свої зусилля на формуванні Перспективного плану формування територій громад, то тепер переважно консультуємо і допомагаємо уже діючим громадам, - каже директор Центру Віктор Литвинчук. – А тепер ще й співпрацюватимемо із тими, хто прагне приєднатися до вже існуючої громади.

Пан Литвинчук вважає, що на етапі приєднання усі мають мислити логічно і раціонально. Просто відмовляти окремим селам, бо так хочеться – не можна. Хоча сама процедура – хто і як має звертатися із заявою чи проханням – поки що невідома, адже остаточний текст ухваленого закону ще не підписав Президент, а відповідно – документ не опублікували.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео