Залишки історичного замку на Тернопільщині (фото)

image

Замок в Баворові був побудований на пагорбі над річкою Гнізна в XVI столітті Вацлавом Бавором, який був писарем польним коронним короля Сигізмунда I Старого.

В другому шлюбі Вацлав мав двох дітей, так само як і у першому. Його син від другого шлюбу з Ежбєтою Збаразькою Миколай успадкував замок в Баворові і Острові. У 1589 році замок витримав татарську облогу, а під час битви, яка відбулася під стінами замку, татарська орда була повністю розгромлена. У XVII столітті замок був перебудований. Після перебудови це була прямокутна оборонна споруда з дитинцем в середині. Житлові приміщення оборонної будови мали три поверхи. Ворота знаходилися в одній з будівель замку. По кутах будинку з воротами знаходилися дві круглі оборонні вежі у три яруси з купольним шатровим завершенням.

Так виглядало помістя в XIX ст.
Так виглядало помістя в XIX ст.

Подібні вежі були і з протилежної сторони споруди (є гравюра). На замчищі було споруджено каплицю, яка в 1747 році була перебудована в костел святого Вацлава (зараз це православна церква святого Іоанна Хрестителя). В каплиці поховані члени родини Баворовских. Замок зазнав руйнувань під час Визвольної війни українців проти польської окупації в 1648-49 роках. Значних руйнувань замок зазнав  і в 1672 році у війні з турецько-татарською навалою. Наступними власниками Баворова та навколишніх земель стала родина Малєських. Близько 1800 року замок був покинутий і почав занепадати та руйнуватися.

А так виглядає помістя зараз (горбок зліва).
А так виглядає помістя зараз (горбок зліва).

В 1851 році маєток купив у Малєських граф Віктор Боваровський. Оскільки замок вже не був придатний для проживання, Віктор збудував новий палац. В палаці знаходилася велика колекція предметів мистецтва та велика бібліотека. Та в 1894 році граф покінчив життя самогубством і замок перейшов у власність ймовірно якихось іноземців. В міжвоєнний період замок належав, поміж іншими, родині Астанов. Зараз від замку залишилося дуже мало. На пагорбі де він стояв можна відшукати лише пивниці (зарослий пагорб), рештки фундаменту, залишки мурів та підземний хід відшукати який не вдалося.

Замковий пагорб. (Залишки замку).

  • Міст що веде до замку.Міст що веде до замку.
  • Замковий пагорб.Замковий пагорб.
  • Місце де знаходився палац.Місце де знаходився палац.
  • Залишки пивниць замку-палайу.Залишки пивниць замку-палацу.
  • Замковий пагорб.Замковий пагорб.
  • Міст що веде до замку.Міст що веде до замку.
  • Замковий пагорб.Замковий пагорб.

 Довідка. Баворів – село (колись місто) Тернопільського району, в Тернопільській області. Розташоване на річці Гнізна. Населення в 2003 році становило 688 осіб. Перша писемна згадка відноситься до 1439 року. В 1540 році поселення згадується як місто. Містечко славилося своїм ярмарком, що з 1543 року проходив 21 листопада. В 1589 році біля Баворова були розбиті кримські татари. Неподалік села виявлено археологічні пам'ятки черняхівської культури та культури кулястих амфор.

Вибір читачів за тиждень

Відео