Оксана Бучко

Як скоротять субсидії у 2017 році?

385288615

Рекордну суму на субсидії виділили цього року – 51 мільярд гривень. У той же час в 2017 році рекордні були й суми платіжок. У Кабміні кажуть: програма субсидій «захищає» від високих платіжок всіх українців, які цього потребують.

Яким чином чином і коли скорочуватимуть субсидії з’ясовували на segodnya.ua.

Мінімалка дасть Мінфіну 5 млрд

Підняття мінімальної зарплати вплине на субсидіантів у 2018 році, коли рахуватимуть дохід попереднього року. Завдяки підвищенню мінімалки, у Мінфіні заощадять 5 млрд грн.

Для прикладу, загальний дохід сім'ї з чотирьох осіб в 2016-му - 3200 гривень (двоє батьків з мінімальними зарплатами і двоє дітей). По 800 гривень на кожного. За комунальні послуги така сім'я, якщо витрачати в межах соціальних норм, буде платити не більше 122 гривень. У 2017-му ця ж сім'я з двома мінімальними зарплатами буде заробляти 6400 гривень, а за комуналку платитиме близько 493 гривні. Розмір субсидії для сімей з мінімальними зарплатами дійсно скоротять. Однак, українці, які отримували мінімалку, скорочення на собі не відчують - зростання зарплат покриє додаткові витрати в кілька разів.

За опалення доведеться платити  більше

Норматив споживання газу на опалення скоротять з травня до 5 кубометрів (на даний момент 5,5 кубометрів). Якщо зараз субсидія покриває 330 кубів на опалення квартири площею 60 квадратних метрів, вже в наступному опалювальному сезоні «комунальну знижку» нараховуватимуть тільки на 300 кубів. Якщо при цьому продовжити спалювати 330 кубів, доведеться 30 кубів оплачувати без субсидії. За діючого тарифу - це ще 204 гривні.

Переглянули також норматив споживання Гкал: з 3,28 до 2,5 Гкал тепла. Якщо не скоротити споживання, за 0,7 Гкал доведеться платити без субсидії. У Києві такий обсяг тепла обійдеться в 1411 гривень.

Перегляд нормативів дозволить державі заощадити на субсидії, впевнений експерт в енергетичній сфері Валентин Землянський.

- Це призведе до зменшення субсидій. Соціальні норми скорочені, а субсидія покриває тільки соціальні норми. Крім того, це призведе до зростання оплати. Щось покриє субсидія, а решта люди повинні платити самі, - сказав «Сегодня» Валентин Землянський.

Збільшать оплату за депозити

У дохід при нарахуванні субсидій вже в цьому році хочуть враховувати депозити, про це заявляв міністр соцполітики Андрій Рева.

- Ми, напевно, всеаки включимо депозити в розрахунок доходу домогосподарства для призначення субсидії. Але, швидше за все, ми це зробимо з травня місяця, вже після закінчення опалювального періоду. Тому що, це правильно включити, це все-таки можна вважати доходами, особливо коли відсотки по них виплачуються ", - сказав міністр.

До слова, середній розмір депозиту в Україні - всього дев'ять тисяч гривень, а заробіток від такого вкладу - менше 200 гривень. Істотно на субсидії це не вплине. Однак, якщо, наприклад, сума депозиту - 100 тисяч гривень, щомісяця на ньому можна заробляти 1500 гривень. Для сім'ї з чотирьох осіб з доходом 6400 гривень і з депозитів в 100 тисяч гривень, після рішення Кабміну щомісяця за комуналку доведеться платити на 257 гривень більше.

Субсидії отримує більшість українців

Наприкінці цього року, підрахували в Мінсоцполітики, «знижку на комуналку» будуть отримувати 9 з 15 мільйонів українських сімей. У бюджеті на цей рік на субсидії заклали 51 мільярд гривень. Середній розмір субсидії - 1521 грн.

Ще в 2012-му, згідно з даними Державної служби статистики, українці віддавали за комунальні послуги в середньому 16% від зарплати. Сума в платіжці на той момент досягла 502 гривні, в той же час середня зарплата була на рівні 3098 гривень. У січні 2017 року середня платіжка за комуналку досягла 1807,9 гривень (33% від середньої зарплати), це рекордна в історії України сума. Правда, в структурі витрат населення комунальні послуги займають менше 10%, пов'язано це з великою кількістю субсидіантов.

До слова, в цьому році субсидіанти пройдуть масштабну верифікацію. Уже зараз Мінфін виявив 100 тисяч сімей, які зробили покупку на суму від 50 тисяч гривень і оформили субсидії.

Всього в «чорний список» Мінфіну потрапили 185 тисяч одержувачів субсидій, зараз інформація по них перевіряється органами соціального захисту. Як пояснили на гарячій лінії Кабміну, залишити без субсидії українців можуть з двох причин: субсидіант приховує частину доходу; субсидіант зробив покупку на суму від 50 тисяч протягом 12 місяців з моменту отримання «знижки». Без допомоги також можуть залишитися ті українці, чий дохід за минулий рік суттєво виріс.

Після цього, припускають чиновники, з'явиться стимул для економії - чим менше витратили на «комуналку», тим більше грошей залишилося. Якщо зараз «зекономлені» кошти переходять на наступний місяць, після монетизації «здачу» можна буде отримати «на руки».

Можливі схеми монетизації наступні:

 - платити гроші теплокомуненерго (ТКЕ), які будуть компенсувати субсидії;

- перераховувати гроші, виділені на субсидії, безпосередньо споживачам.

При цьому друга модель також має кілька варіантів. На картки можуть перераховувати всі гроші, і українці зможуть витрачати їх на свій розсуд, або ж на картки будуть перераховувати тільки зекономлені кошти, якщо субсидіант використовував ресурсів менше, ніж передбачено соціальною нормою. За опалювальний сезон за рахунок монетизації можна буде «заробити» до 10 тисяч гривень.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео