Орест Сарматський

Агро-новини 21 березня

весна-март

На Дніпропетровщині фермер намагався отримати землі за рахунок учасників АТО

На Дніпропетровщині фермер намагався отримати 100 гектарів землі за рахунок учасників АТО. Ветеранам пропонував допомогу в оформленні ділянки, яку потім вони мали йому перепродати за безцінь. Злочинну схему викрили, а одного з її учасників навіть затримали на хабарі у 5 тисяч доларів.

5 тисяч 750 доларів хабара пропонували головному спеціалісту юридичного відділу облдержадміністрації. За ці гроші чиновник мав допомогти фермерові в земельних махінаціях. Потрібно було вивести з державної власності майже 100 гектарів сільгоспугідь.

«Злочин було попереджено на стадії підготовки, особа тільки передало першу частину коштів. Сума була обговорена в районі 10 тисяч доларів, було передано першу частину», - говорить Сергій Лисаченко, начальник першого слідчого відділу прокуратури Дніпропетровської області.

2101
2101

«Гроші пропонувалися за підготовку, прискорення і домовленість по винесенню наказів на виготовлення проектів щодо землевідведення», - говорить Володимир Юрченко, заступник голови Дніпропетровської ОДА.

Злочинну схему намагалися провернути за рахунок ветеранів АТО, скориставшись їхнім пріоритетним правом на отримання наділів. Зловмисник шукав військовослужбовців, яким держава мала б виділити земельні ділянки. Потім домовлявся, нібито він за власними зв'язками допоможе отримати цю землю, а врешті просто викуповував угіддя для свого господарства. У поліції уточнили, що за право отримати 2 гектари - фермер платив ветеранам - по 500 доларів. У такий спосіб йому вдалося ошукати близько сорока бійців.

Фермера-шахрая затримали, нині він під домашнім арештом. Правоохоронці припускають - у злочинній схемі брав участь не лише затриманий. Тож слідчі вже активно шукають інших учасників оборудок.

В Україні відкриття свиноферми вимагає інвестицій в 15 млн євро

На сьогоднішній день, з урахуванням реалій української економіки та роботи сільськогосподарського комплексу, доцільним є створення свиноферми на 1250 свиноматок і продуктивністю 30 тис голів в рік.

Ринок свинини в Україні розвивається досить швидкими темпами завдяки стійкому попиту, невеликій кількості гравців. Крім того, експерти компанії Pro-Consulting відзначають, що сегмент далекий від насичення і демонструє потенціал для зростання.

Так, епіцентрами розвитку свинарства є райони інтенсивного землеробства (в яких вирощуються картопля, цукровий буряк, зерно) та переробки сільськогосподарської продукції (в такому випадку, для корму свиней використовуються відходи відповідного виробництва).

Найбільша концентрація поголів'я свиней в Україні відзначається в Дніпропетровській, Донецькій, Київській та Черкаській областях. Проте, за даними Держстату, станом на 1 січня 2017 року поголів'я свиней в країні скоротилося на 5.5% (щодо показників 2016 року) і становить 6688,9 тис голів.

В цілому ж, виробництво свинини в натуральному вираженні в Україні в період з 2005 по 2010 роки мало неоднорідні темпи розвитку і характеризувалося сплесками і падіннями. Пік зростання виробництва припав на 2013 і 2015 роки, а спад - на 2009 рік.

2102
2102

За умови використання європейського обладнання, загальна вартість запуску проекту складе близько € 14,5-15,5 млн. Найбільших витрат зажадає будівництво будівель комплексу, а також закупівля обладнання. Придбання початкового стада обійдеться в 4-5% загальної суми вкладень. Термін запуску ферми в експлуатацію становить 11-12 місяців.

Прогнозуючи продуктивність майбутньої ферми, варто враховувати, що даний показник залежить від генетичних особливостей свиней, а також від умов їх утримання та годівлі.

В середньому, одна свиноматка може приносити 20-25 поросят на рік, приріст живої маси яких за рік може досягати 1,5 тонн.

При інтенсивній відгодівлі свині досягають маси 100-110 кг за 160-180 днів і стають господарсько зрілими до 7-місячного віку.

Таким чином, сукупний товарообіг ферми за умови дотримання зазначених вище параметрів (1250 свиноматок, 30 тис голів), починаючи з другого року роботи ферми, може досягати 3,8-4 млн кг свинини в живій вазі або близько € 5-5,2 млн (при ціні € 1,30 / кг).

За матеріалами: ubr.ua

Американські вчені зуміли виростити штучне куряче м'ясо, яке за смаком дуже нагадує натуральне.

Вчені переконують, що новий продукт дозволяє створити ідеальне м'ясо, яке буде відповідати всім смаковим запитам людини.

Штучне м'ясо виростили за допомогою клітинних матеріалів. Це дозволило створити не тільки м'ясо курки, а й м'ясо качки. Вчені вважають, що створене м'ясо більш натуральне, ніж м'ясо бройлерів з ферм США.

2103
2103

Під час тестів люди не змогли відрізнити натуральне куряче м'ясо від штучного.

В даний момент вчені думають, як просунути свою розробку на ринок.

Вони впевнені, що в найближчі роки буде криза в сільськогосподарській галузі, що дасть можливість розвиватися «м'ясу з пробірки».

За матеріалами: sundaynews.info

Вибір читачів за тиждень

Відео