Віра Олександрович

Тернопілля тягнуть униз показники роботи поліції і судів (фото)

Індекс демократичного розвитку на Тернопіллі - один із найвищих в Україні, стверджують експерти. Про це вони нещодавно розповіли у Тернопільському прес-клубі.

Отже, за висновком експертів, Тернопільщина - друга серед областей із найвищою динамікою соціально-економічного розвитку. Доволі позитивними були й кілька інших результатів. Такі дані отримали у результаті дослідження «Індексу демократичного розвитку областей України-2016».

  • Львів ми випереджаємо, а от до Франківська трохи не дотягнули, - визнає голова ГО «Дослідницький центр соціальних технологій» Ігор Гірчак. - Дослідження відбувалися у двох напрямках. Перший - із відкритих джерел і статистичних даних. Другий - опитування експертів. Усього брали участь 22 фахівці, серед них: викладачі, громадські активісти, волонтери, посадовці, журналісти, підприємці, політичні діячі, а також політологи і соціологи. Причому індекс визначали за десятьма тематичними блоками.
  • unnamed (26)
    unnamed (26)

Високими були показники нашого краю у сфері захисту прав людини, міжетнічних і конфесійних відносин, а також у подоланні корупції.

  • У блоці «Стан реалізації прав людини, зокрема стан правосуддя» Тернопільська область посіла третє місце, – додає Ігор Гірчак. – Першою була Хмельницька область, другою – Кіровоградська. У блоці «Соціально-економічний стан» ми зайняли друге місце. Першою стала Чернігівщина.

Трохи гірше експерти оцінили динаміку розвитку демократичності у сфері політичної активності і безпеки. Претензії були до діяльності органів правопорядку і судів.

  • У блоці «Безпека. Органи правопорядку: поліція та прокуратура» ми – аж на восьмому місці, - уточнює пан Гірчак. – Попереду нас - Кіровоградська, Полтавська, Рівненська і Чернівецька області. Для Тернопільщини це - найгірший показник зі всіх 10-ти блоків, які аналізували експерти. Хоча у блоці «Боротьба із корупцією» ми розділили перше місце у рейтингу із Донецькою областю.

Ігор Гірчак визнає, що сам не очікував, що Тернопілля буде на загальному другому місці у рейтингу. Але результат, на його думку, - очікуваний, адже найбільш демократичними в Україні завжди вважали саме Львівську, Тернопільську та Івано-Франківську області.

  • За рейтингом «Децентралізація і діяльність органів місцевого самоврядування» ми разом із Вінниччиною - на першому місці. «Якість державних адміністрацій» у нас - на третьому місці, - продовжує співрозмовник. - Його ми розділили із Франківською, Рівненською і Чернігівською областями.

Такий високий рівень соціально-економічного розвитку, на думку експертів, забезпечили державні кошти, які отримали громади на свій розвиток. Проте ця ситуація може різко змінитися, вважає Ігор Гірчак.

Тож усі зусилля влади і органів місцевого самоврядування, на думку Ігоря Гірчака, нині мають бути спрямовані на те, аби забезпечити самостійну економічну спроможність об’єднаних громад краю.

  • Щодо соціально-економічного стану працюють статистичні цифри. Так, за індексом зростання обсягів будівельної продукції ми - на третьому місці, за ростом обсягів прямих інвестицій і за індексом промислового виробництва – на 4-му, за виробництвом валової продукції – на 8-му, а зростанням середньомісячної зарплати опускає нас на 10-те місце, – пояснює консультант ГО «Дослідницький центр соціальних технологій» Сергій Хлєбас. – Тобто йдеться про оцінку динаміки. У нашому випадку вона позитивна.
  • unnamed (25)
    unnamed (25)

До речі, дослідження є експертним, тобто ґрунтується на думці компетентних осіб, і основний його показник – якість, а не кількість, як це практикують у традиційних соціологічних дослідженнях.

Фото зі сторінки Анжели Кардинал у «Фейсбук» 

Довідка. Захід проводили у рамках проекту «Сприяння реформам і розвиток підзвітності в регіонах України». Його реалізовує Поліський фонд міжнародних і регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві із тернопільською ГО «Дослідницький центр соціальних технологій», що діє у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів за підтримки National Endowment for Democracy (NED).

 

Вибір читачів за тиждень

Відео