Трипільську культуру охоронятиме ЮНЕСКО

759487_w_300

— Трипілля для України — все одно що грецька міфологія для всієї західної цивілізації. Це основа ментальності нашої нації, — каже письменниця Леся Гончар, 45 років.

На засіданні національної комісії ЮНЕСКО (установа Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури) оголосили про початок номінування археологічної культури Трипілля-Кукутень до списку всесвітньої спадщини людства. Процедура триватиме 3–4 роки, пише gazeta.ua.

— З 1990-го досліджую міфологію, мистецтво та світогляд трипільців. Жили на території сучасної України 7 тисяч років тому. Поклонялися Великій Богині Літі й Сонцю-Радуху. Будували велетенські міста з дво- і триповерховими житлами. За легендою, приручили коня. З невідомих причин покинули свої поселення і розпорошилися по світу, — продовжує Леся Гончар.

Міжнародна організація з охорони історичних пам'яток ЮНЕСКО вже внесла в перелік історичний центр Львова, карпатські дерев'яні церкви, столичний Софійський собор, Києво-Печерську лавру, будівлю Чернівецького університету.

— У листопаді минулого року до списку нематеріальної спадщини включили козацькі пісні Дніпропетровщини. Пам'ятки археології цілої культури ще не мали такої честі, — розповідає Михайло Сохацький, 58 років. Він — директор музею Трипільської культури, що розташований у печері «Вертеба» в Борщівському районі Тернопільщини.

— Трипільська культура існувала на території сучасної України, Румунії та Молдови протягом 1600 років. Сприяла становленню землеробства, скотарства, будівництва та побуту. Сформувала систему знаків, якими розмальовували глиняний посуд. Це був крок до появи письма.

Залишки трипільських поселень знаходять у регіонах України під час сільськогосподарських та промислово-видобувальних робіт. Нині значна частина цих археологічних пам'яток руйнується. Внесення їх до реєстру міжнародної організації забезпечить ретельнішу охорону.

Вибір читачів за тиждень

Відео