Шумському торфу хочуть дати нове життя

torf

На Тернопільщині значні поклади торфу знаходяться в Шумському районі, але до останнього часу їх не розробляли або робили це в мінімальному об’ємі. Місцева влада спільно з обласною вирішили це питання торпедувати і мають намір створити комунальне підприємство Шумської районної ради, яке, залучаючи інвесторів, розроблятиме місцеві торфовища, повідомляє Номер один.

– Активно працюємо над тим, щоб запустити виробництво торфу. Вже є навіть інвестиційна компанія, яка вивчає можливість запуску торфобрикетного заводу в Шумському районі. Зараз у Державній службі геології та надр і Міністерстві екології знаходяться документи на погодження щодо розробки земельної ділянки під покладами торфу, – розповів голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Інвестори – з Тернополя.

– Ми шукали будь-які варіанти, пропонували компаніям з Рівненщини, Волині зайти з реалізацією цього проекту. Відгукнулася одна тернопільська фірма. Ми пішли шляхом створення комунального підприємства на рівні Шумської районної ради «Шумськторф» і в цьому форматі працюємо над реалізацією інвестиційних проектів, – зазначив Степан Степанович.

Нагадаємо, де-юре на Шумщині торфом опікується державне підприємство «Поділля торф» із хмельницькою пропискою. Але вони, по-перше, практично не обслуговують торфовища, а якщо розробляють, то платять податки у Хмельницькому, по-друге, не гасять пожежі. А це для Тернопільщини не є прийнятним, тому влада вирішила довірити торфовища місцевим.

Вибір читачів за тиждень

Відео